Bladen

VPRO maakt dramaserie over NSB-leider Mussert

26-11-2012 15:24

Kees Prins maakt voor de VPRO een driedelige drama-serie voor over het leven van NSB-leider Anton Mussert. Dat zei hij maandagavond in het RKK-programma Andersdenkenden.

“Het is een tragisch verhaal van een man met grootheidswaan die na de oorlog ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd. Het is de vraag of hij zo terecht aan zijn eind is gekomen.” Mussert was oprichter en leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, die tijdens de oorlog collaboreerde met de nazi’s. Een dag na de capitulatie van Duitsland werd hij gearresteerd en in december 1945 werd hij ter dood veroordeeld wegens ‘hulpverlening aan de vijand, een aanslag op de grondwettige regering en een poging Nederland onder vreemde heerschappij te brengen’. Zijn laatste woorden zijn staatsgeheim en zullen pas in 2021 vrijgegeven worden.

Volgens Prins, bekend van Jiskefet, was Mussert een ‘wonderlijk figuur’, die op wilde klimmen tot de Nederlandse upper class. “Het is mooi om dat verhaal te vertellen terwijl je een man ziet die eigenlijk tot het einde toe in zijn ideeën is blijven geloven terwijl je alles om hem heen in elkaar ziet storten.”

Cc-foto: Das Bundesarchiv