Valse Friese boer mag de Voice niet winnen

04-12-2012 17:42

Johannes Rypma. Zingt vals, is Fries, heeft een lekker boerenkoppie en kan niet twitteren. Hij zingt nu op tentfeesten maar wil later Syb van der Ploeg vervangen als Frieslands grootste trots. Rypma beukte afgelopen zaterdag met Noord-Koreaanse proporties het evenwicht in de stemronde kapot; en overtrof hiermee zelfs Sandra van Nieuwland in The Voice of Holland.

Sandra kan wel zingen. Daarbij zijn de juryleden van The Voice allemaal onwijs enthousiast over haar. Ook kreeg ze het voor elkaar op nummer 1, 2 en 3 te staan (tegelijkertijd) in de Top40. Een prestatie; het werd ‘hitlijstgeschiedenis’ genoemd. Dit was een Nederlandse artiest namelijk nog nooit gelukt. Nog nooit! Sandra heeft talent.

It giet oan
Terug naar Rypma. Naar Johannes. Rypma komt uit Oudega, in Friesland. Zelf zegt hij dat dit niets met zijn overwinningzeges te maken heeft. Niet alleen Friesland stemt op hem, hij heeft immers 85% van de publieksstemmen behaald. Zelf denkt hij de finale te kunnen halen. It giet oan!

Johannes mag nu met de andere kandidaten naar Disneyland in Parijs. Ze zullen daar een nummer op gaan nemen met DJ Afrojack. Wat leuk voor Johannes!

Vertederende mijnwerkster
Wat is hier aan de hand? Disneyland!? Waar komt dit boer zoekt vrouw effect vandaan? Luisteren Nederlanders nog wel? Of kijken ze alleen nog maar naar blonde boerenkoppies, zijn ze enkel nog op zoek naar emotie? Naar onschuldige mensen, die zomaar plots op televisie komen. Die eigenlijk helemaal niet capabel zijn. Of competent. Vertedering scoort. Boeren scoren. Valse Friezen vinden we lief. Lekker eigen.

In Engeland zagen we hetzelfde. Susan Boyle, mijnwerker en wenkbrauwwilde, scoorde hit na hit met haar stemgeluid. De Britten waren in de ban. Zo’n lieve, vertederende mijnwerkster, die plots op televisie kwam! Susan bleek laatst bij Ivo Niehe eigenlijk helemaal niet te kunnen zingen, maar dat konden de Britten ook niet weten. Boyle won de Voice niet. Ze werd tweede, en was dolblij.

Johannes lijkt wel te gaan winnen. Zo diep zijn we gezonken. De ziekelijke hunkering naar vertedering en incompetentie verteert Nederland. Het boeren effect. Niets tegen de Friezen, ik zou niet durven. Vorig jaar won er ook al een Fries; maar die kon tenminste zingen.