Weten & Tech

Werken? Niet nodig zolang China bestaat

16-01-2013 18:20

In de USA is vorig jaar tijdens een security-audit een werknemer door de mand gevallen. Mijnheer was senior ontwikkelaar bij het bedrijf maar had zijn werk uitbesteed aan een Chinese onderaannemer. Zelf bracht mijnheer zijn tijd door met spelletjes spelen op internet.

Serverlogs

Internet Provider Verizon (die de thuiswerk VPN had gebouwd) werd er op een gegeven moment bijgehaald om eens in de logs te gaan spitten. VPN-verkeerlogs toonden een regelmatige reeks van logins naar een server van het bedrijf Shenyang uit China. Bovenaan de logs stond ontwikkelaar “Bob”.

Eerst dacht Verizon dat het iets van malware moest zijn op de computer van Bob, malware die zelf VPN’s zou opzetten. Al snel bleek er heel iets anders aan de hand, zo meldt The Register.

Kattenfilmpjes kijken

Nadat Verizon toestemming had gekregen van het bedrijf om bij Bob op de computer te kijken bleek dat Bob een Chinese onderaannemer had ingehuurd om zijn programmeerwerk te doen. Hij betaalde hen een vijfde van zijn zes-cijferige salaris. Ook had hij zijn VPN token naar China opgestuurd.

Na analyse van de werkplek werden honderden PDF-facturen van de Chinese onderaannemers gevonden en werd vastgesteld dat Bob’s dag bestond uit:

9:00 – Aankomst en surfen op internet voor een paar uur. Kattenvideo’s bekijken.

11:30 – Lunchtijd

13:00 – Ebay-tijd

14:00 – Facebook-updates, Linkedin

16:30 – Einde van de dag-update-e-mail aan het management

17:00 – Naar huis

De regeling werkte heel goed voor Bob. Bob was de topcoder gedurende vele kwartalen en werd beschouwd als expert in C, C + +, Perl, Java, Ruby, PHP, en Python.

Bob is niet meer in dienst van het bedrijf.