Bladen

Opnieuw kritiek op gedachtenpolitie VARA

04-03-2013 21:12

Opnieuw ligt de VARA onder vuur vanwege het gebrek aan tolerantie van andersdenkenden. En opnieuw is het iemand uit eigen gelederen. Alfred van den Heuvel, hoofdrolspeler in de VARA-serie VARA-serie Kinderen Geen Bezwaar, vindt het onbegrijpelijk dat de VARA niet verder wil met Haye van der Heyden, de schrijver van de serie die het gewaagd heeft sympathie te uiten voor de PVV.

Discriminatie

Van der Heyden schreef over Wilders onder meer: “ik voel mij in hart en nieren een liberale democraat en ben van mening dat het gedachtegoed van deze politicus gediscrimineerd wordt, net als de persoon. Hij vervult een duidelijke en nuttige rol in de loop der dingen en hem politiek of sociaal uitsluiten druist in tegen alle beginselen van het democratisch systeem.”

Dat schoot bij de omroepleiding in het verkeerde keelgat. Hij werd bedankt voor bewezen diensten. Opnieuw schreef Van der Heyden daar een opiniestuk over. Hij kreeg bijval van mensen die hun lidmaatschap opzegden en collega’s als Justus van Oel, die schreef dat de VARA veel weg heeft van een poltbureau: “Als je ooit een keer een eigen kritische mening hebt gehad die buiten het progressief-conservatisme van de Vara valt, dan kun je het gewoon verder schudden. Ik sympathiseer dus met Haye en gun het hem om nooit meer voor de Vara te hoeven werken.”

Verschilligheid

Ook Alfred van den Heuvel hekelt nu de bekrompenheid bij de VARA. In de Mikrogids laat hij optekenen: “Ik dacht dat je bij de VARA júist verschillig mocht zijn. Maar blijkbaar moet die verschilligheid wel één kant uitgaan.”