Bladen

Zo pluriform zijn die omroepen dus

18-03-2013 11:35

Wat dacht u van een docusoap over een vissersdorp? Dat we de hardwerkende inwoners volgen tijdens hun drukke werkzaamheden en typische vissersdorpse ontspanningsactiviteiten. U weet wel; naar de kerk gaan, snuiven, zuipen, vissersliedjes zingen en allochtonen haten. Komt het u bekend voor? Dat kan, er zijn namelijk drie omroepen die zo’n programma maken.

Volendam

Allereerst natuurlijk de TROS. Eigenlijk is ieder programma van de omroep een docusoap over Volendam. Er kan geen geel TROS-logo in de bovenhoek staan, of u ziet Jan of Monique Smit, Nick en/of Simon, een paar J’s of Kees Tol door het beeld lopen. Al dan niet op een podium met half geretardeerd Nederland hossend op een plein. Vrijwel alle bovengenoemde Volendammers hebben hun eigen docusoap gehad, maar er was ook de officiële Palingsoap. Uiteraard met medewerking van Jan en Monique Smit, Nick en/of Simon, een paar J’s en Kees Tol. Maar ook met ‘doodgewone’ inwoners van het palingdorp, omdat ze zo lekker typisch Hollandse dingen doen. Zoals vissen op paling. Of huizen schilderen. En cocaïne snuiven, natuurlijk.

Spakenburg

Nederland blijkt maar wat graag de Volendamse Sterren.nl overdwars door de strot gedouwd te krijgen, en dus bleef het niet alleen bij de TROS. Al snel zag de EO brood in het format een plantte haar camera’s in Bunschoten-Spakenburg. In Voetbal, Keek en Kibbeling zagen we hoe de zwaar christelijke gemeenschap (het was immers de EO) brood bakt, kibbeling verkoopt en – zoals het een vissersdorp betaamt – totaal doorgesnoven de ‘roden’ of de ‘blauwen’ aanmoedigt.

Urk

En omdat de publieke omroep een pluriform bolwerk vol creatieve geesten is, komt nu ook de NCRV met een docusoap over een vissersdorp. Er zijn er niet zoveel meer over, dus u kunt wel raden welke: Urk. Ook al zo’n plaatsje waar menig Nederlander nostalgische gevoelens bij krijgt. Een eiland – dat was het ooit echt – waar godsvrezende mannen hun vrouwen nog uit het openbaar bestuur weren, en de jeugd hun doordeweeks opgebouwde frustratie (wegens keihard werken en geen seks voor het huwelijk) in het weekend afreageren op halve liters en lijntjes wit poeder. Niet dat we dat gaan zien, maar iedereen weet dat het zo is. Zo gaat dat in gereformeerde vissersdorpen.

Het programma De Urker Vissers is vanaf 1 mei te zien bij de NCRV. Wij kunnen niet wachten op dit totaal vernieuwende format. Hieronder alvast een voorproefje.