Buitenland

Amerika gaat homohuwelijk toestaan

27-03-2013 21:15

Deze dagen behandelt het Amerikaanse Hooggerechtshof twee wetten die het homohuwelijk verbieden. Op dinsdag spraken voor- en tegenstanders over Proposition 8 (Prop 8) – het referendum dat in 2008 na enkele maanden een einde maakte aan het homohuwelijk in Californië – en vandaag stond de zogenaamde Defence of Marriage Act (DoMA) ter discussie. Die wet verbiedt sinds 1996 de federale erkenning van het homohuwelijk. Hoewel de uitslag van beide rechtszaken nog moet komen, is het duidelijk dat Amerika steeds nadrukkelijker richting erkenning van het homohuwelijk beweegt.

Rechtszaken

Wat de precieze uitslagen van beide rechtszaken gaat worden, is koffiedik kijken. Het negen leden tellende Hooggerechtshof bestaat uit vier (vrij) conservatieve leden, vier (vrij) liberale leden en één notoir twijfelaar: de door president Reagan in 1988 aangestelde Anthony Kennedy. Dat kan dus alle kanten uit gaan.

Daarnaast gaan de beide rechtszaken in essentie over hele andere juridische vragen. De zaak bij Prop 8 buigt zich over de vraag of het niet tegen het gelijkheidsbeginsel uit de grondwet is, om een gelijkwaardig huwelijk voor homostellen te verbieden. De zaak rond DoMA gaat over de vraag of de federale overheid zich wel met persoonlijke zaken als het huwelijk mag bemoeien. Twee heel verschillende vragen, waarvan niet eens bekend is of de rechters beide zaken uiteindelijk in behandeling kunnen en willen nemen. De uitslag kan dus zo maar heel ambivalent blijken te zijn, bijvoorbeeld als Californië het homohuwelijk in ere zou moeten herstellen, zonder dat de rechters DoMA overboord zetten.

Politieke steun

Toch markeren beide rechtszaken, ongeacht de uitslagen, een enorme vooruitgang voor Amerika. Waar zo’n tien jaar geleden nog een ruime meerderheid van het land tegenstander was, is er nu een stevige meerderheid voor het homohuwelijk. Opmerkelijker nog is dat steeds meer politici, Democraten en Republikeinen, zich publiekelijk voor het homohuwelijk uitspreken. Een jaar geleden kwam Obama schoorvoetend over de streep, maar inmiddels lijkt heel Washington steeds meer open te staan voor het gelijkwaardig huwelijk ongeacht geaardheid.

De publieke en politieke steun die het homohuwelijk op dit moment in Amerika geniet, zal in veel gevallen voortkomen uit opportunisme. Hoewel een enkeling echt claimt het licht te hebben gezien, zal voor veel politici meespelen dat ze niet on the loosing side of the issue willen zitten; als Amerika het homohuwelijk steunt, doen politici die aan hun baan gehecht zijn dat ook. Dat zal homostellen die willen trouwen in veel gevallen echter worst zijn. Ook als het Hooggerechtshof later dit jaar in haar uitspraak zich niet onomstotelijk achter het homohuwelijk schaart, is er de afgelopen tijd veel vooruitgang geboekt. Het lijkt een kwestie van tijd voor homostellen in (bijna) heel Amerika kunnen trouwen.

Adriaan Andringa is chef-buitenland en Amerika-kenner van ThePostOnline.

Foto CC: 1Flatworld (Richard Johnstone)