Koningin Elizabeth aanwezig bij begrafenis Thatcher

09-04-2013 15:12

Downing Street heeft bekend gemaakt dat de begrafenis van Margaret Thatcher woensdag 17 april zal plaatsvinden. Buckingham Palace bevestigde vanmorgen dat zowel Koningin Elizabeth als haar man, de hertog van Edinburgh, bij de plechtigheid aanwezig zullen zijn.

Dit is een breuk met traditie: de laatste keer dat Elizabeth een politieke begrafenis bijwoonde was bij de begrafenis van Winston Churchill, in 1965.

De begrafenis
Het lichaam van de voormalige prime minister werd vandaag vanuit het Ritz Hotel naar een onbekende locatie vervoerd. Thatcher overleed in het hotel in bed, terwijl ze een boek las. De voorbereidingen voor de begrafenis zijn in volle gang, bekend werd eerder dat de kist per koets naar de St. Paul’s Cathedral zal worden. Dit werd besloten tijdens een ontmoeting tussen de familie van Thatcher en Buckinham Palace. De begrafenis zal plaatsvinden met militair ceremonieel, maar is geen staatsbegrafenis. Verschillende conservatieve politici hebben te kennen gegeven dat zij een staatsbegrafenis wel gepast zouden vinden voor de eerste (en enige) vrouwelijke MP.