Binnenland

Politie maakt excuses voor aanhouding leden Republikeins Genootschap

30-04-2013 10:45

Picture 936

Bron.

Picture 934

Bron.

Mogelijk twee demonstranten die lid zijn van het republikeins genootschap zouden door de politie op de Dam zijn opgepakt en afgevoerd. Dat melden bronnen van de NOS op twitter.

Volgens een NOS-verslaggever meldt de advocaat van ‘Joanna’ dat zij en de voorzitter van het Republikeins Genootschap naar het bureau worden gebracht.

Volgens nog onbevestigde berichten zouden de twee ‘vorderingen van de politie’ niet hebben opgevolgd.

Demonstranten van het Republikeins Genootschap werden dinsdagochtend al op de Dam gesignaleerd, gehuld in republikeins wit en voorzien van protestborden.

Update: volgens de politie is één man aangehouden wegens het niet opvolgen van een vordering door de politie.

Update: het is nog onduidelijk of ‘Joanna’ is afgevoerd.

Update: advocaat zegt ‘Joanna’ is opgepakt (en een Trouw-verslaggever ook), politie Amsterdam ontkent in alle toonaarden.

Update: ook een Volkskrant-verslaggeefster was er getuige van dat ‘Joanna’ werd opgepakt.

Update: politie Amsterdam zegt dat ‘Joanna’ slechts ‘staande is gehouden’ dus niet opgepakt.

Update: de “arrestatie” van ‘Joanna’ zou zijn gefilmd door een ploeg van Nieuwsuur.

Update: dat er IETS is gebeurd met ‘Joanna’ staat vast: twee courantenverslaggevers zijn getuige en Nieuwsuur heeft het vastgelegd op film. Waarom de politie dan blijft ontkennen is een raadsel. Mogelijk ligt het aan de definitie van “aangehouden”. Het meest waarschijnlijk is het dat ‘Joanna’ alleen van de Dam is verwijderd en daarna weer vrijgelaten.

Update: de beelden die Nieuwsuur maakte zijn zojuist door de NOS op televisie uitgezonden. Op de beelden is te zien hoe ‘Joanna’ en een andere republikeinse actievoerder door de politie worden afgevoerd. Het is BIZAR dat de politie dit nu nog steeds ontkent.

Update: ook advocaat Plesman die ‘Joanna’ vertegenwoordigt bevestigt dat de twee leden van het Republikeins Genootschap zijn opgepakt en vastzitten op het hoofdbureau van politie.

Update: politie verklapt achternaam ‘Joanna’ in tweet. Die kan solliciteren voorlopig wel vergeten. Maar ze kan altijd nog vaste gast in P&W worden.

Update: de twee republikeinen zijn terug in het centrum en mogen op het Waterlooplein verder demonstreren.