Buitenland

Jorge Videla overleden

17-05-2013 15:57

De Argentijnse oud-juntaleider Jorge Videla is overleden. Hij werd 87. Videla was van 1976 tot 1981 president van Argentinië. Tijdens zijn bewind verloren vermoedelijk 30.000 Argentijnse burgers het leven. De oud-juntaleider zat een levenslange gevangenisstraf uit wegens wegens misdaden tegen de menselijkheid. Die straf werd vorig jaar nog eens met vijftig jaar verhoogd vanwege de ontvoering van kinderen.

Er zit een Nederlands tintje aan het verhaal omdat de vader van koningin Maxima – Jorge Zorreguieta – het regime diende als onder- en staatssecretaris van het ministerie van Landbouw en Veeteelt.

Bezoek Zorreguieta aan begrafenis?

Premier Rutte weet nog niet of er een Nederlandse vertegenwoordiger naar de begrafenis gaat. “De man is net een kwartier dood,” zei Rutte vrijdagmiddag.  Of Zorreguieta naar de begrafenis gaat is voor Rutte niet van belang. “Dat is een zaak van de familie.”

Videla bracht Willem-Alexander in de problemen

Toen koning Willem-Alexander begin deze eeuw een relatie kreeg met koningin Maxima kwam al snel het dubieuze verleden van haar vader ter sprake. Tijdens een bijeenkomst met de Nederlandse pers in New York in maart 2001 verwees de toenmalige kroonprins naar een ingezonden brief die de zwarte Argentijnse geschiedenis nuanceerde. Die brief bleek later van Videla zélf te zijn.

Reactie Frans Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is niet rouwig om de dood van Videla. “Ze zeggen wel eens, over de doden niets dan goeds, maar over deze dode heb ik niets goeds te melden”, zei Timmermans vrijdagmiddag. “De man heeft vreselijke misdaden op z’n geweten.”