Buitenland

Anthony Weiner terug na seksschandaal

31-05-2013 11:30

http://youtu.be/x92OWufIWcU

Een vriendelijke jonge vader die samen met zijn lachende vrouw hun kind van twee voert. Het eerste beeld uit het campagnespotje waarmee Anthony Weiner zich verkiesbaar stelt voor het burgemeesterschap van New York, is veelzeggend. Het Democratische talent is na zijn spraakmakende seksschandaal weer helemaal terug en gebrand op eerherstel.

Anthony Weiner verliet het Huis van Afgevaardigden twee jaar geleden in schande, nadat hij had moeten toegeven seksueel getinte foto’s van zichzelf te hebben verspreid. De bekendste foto toonde zijn over een erectie gespannen onderbroek en stuurde hij via Twitter aan een 21-jarige studente. Weiner ontkende in eerste instantie dat hij er iets mee te maken had – zijn account zou gehackt zijn – maar moest later alsnog toegeven toen meer vrouwen zich meldden en meer foto’s aan het licht kwamen. De getrouwde Weiner zei nooit overspel te hebben gepleegd, maar gaf wel toe een probleem te hebben. Die problemen wilde hij, samen met zijn zwangere vrouw, oplossen en dus trok Weiner zich in juni 2011 terug uit de politiek.

WeinerTwitter
De foto van Weiner die niemand meer zal vergeten.

Bill Clinton

Zijn verblijf in de politieke luwte blijkt echter van korte duur. Weiner, een goede vriend van comedian Jon Stewart, wordt al tijden gezien als één van de grootste talenten binnen de Democratische Partij. Hij is geboren en getogen in New York en probeerde in 2005 al eens burgemeester te worden. Hoewel hij daar toen niet in slaagde, gooide hij hoge ogen en kwam hij dichterbij de overwinning dan menigeen had gedacht. Nu de populaire burgemeester Michael Bloomberg zich na drie termijn niet nogmaals verkiesbaar mag stellen, probeert Weiner het dus opnieuw.

Weiner lijkt geleerd te hebben van Bill Clinton, de voormalige president die bijna werd gedwongen af te treden na zijn eigen seksschandaal. Na het aanbieden van excuses voor zijn zonden werd de president weer in genade aangenomen en dus volgt Weiner zijn voorbeeld. “Look, I made some big mistakes and I know I’ve let a lot of people down, but I’ve also learned a lot of tough lessons“, spreekt Weiner in het spotje waarmee hij zijn kandidatuur kenbaar maakt. Bovendien voert hij zijn vrouw en kind meermaals op om duidelijk te maken dat zij hem vergeven hebben. En als zijn vrouw dat kan, waarom zouden de kiezers dat dan niet kunnen?

Charme

Van een nieuw en herboren Anthony Weiner lijkt geen sprake. Een verblijf van twee jaar buiten de spotlight heeft niets afgedaan aan zijn charme, gevatte antwoorden of bij tijd en wijle emotionele reacties. De man, die vooral uit een narcistische hang naar bevestiging zijn afgetrainde lichaam via Twitter leek te verspreiden, straalt als de camera’s op hem gericht staan zoals hij dat altijd deed.

Of Weiner ook de nieuwe burgemeester van de miljoenenstad gaat worden, is nog niet duidelijk. Voorlopig ligt hij nog niet aan kop in de peilingen, maar hij lijkt het momentum wel mee te hebben. Bovendien heeft New York met Bloomberg en Rudolph Giuliani al bijna twintig jaar burgemeesters aan het roer voor wie charisma belangrijker was dan persoonlijke onfeilbaarheid. Weiner zou goed in die traditie passen. Het belooft een interessante verkiezing te worden die bepalend is voor zijn verdere politieke loopbaan. Als hij zijn grootste vijand weet te verslaan – zichzelf – is het Democratisch wonderkind definitief terug van weggeweest.

Adriaan Andringa is redacteur en chef-buitenland van ThePostOnline.