Buitenland

Obama wordt Orwelliaans: verzamelt miljoenen telefoongegevens

06-06-2013 10:09

Het National Security Agency – het Bureau Nationale Veiligheid – verzamelt telefoongegevens van miljoenen Amerikanen. Dat blijkt uit een rechterlijk bevel in handen van The Guardian. Drie maanden lang – tot 19 juni – moet telefoonbedrijf Verizon alle gegevens van haar abonnees afstaan aan de NSA. De gesprekken worden niet afgeluisterd, wel wordt vastgelegd wie met wie waar belde en hoe lang.

Senatoren waarschuwen al langer voor Obama’s praktijken

De Amerikaanse senatoren Ron Wyden en Mark Udall (beiden Democraten) waarschuwen al langer voor het misbruik dat Obama cum suis maken van de Patriot Act. Obama verlengde en breidde deze wet twee jaar geleden uit.  Ook schreven de twee vorig jaar een brief aan minister van Justitie Eric Holder.

Obama gelooft niet in privacy

Het is het zoveelste bewijs dat de Obama-regering weinig opheeft met de privacy van haar burgers. Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie in 2012 twee maanden lang telefoongesprekken van zo’n honderd journalisten van persbureau The Associated Press heeft gescreend. AP’s directeur Gary Pruitt noemt het een ‘massale en ongekende inbreuk’ op zijn nieuwsorganisatie.

De lijst van schandalen rondom Obama neemt toe. Naast het monitoren van AP-journalisten ligt de president ook onder vuur vanwege een belastingaffaire en de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi, Libië, vorig jaar.