Buitenland

Morsi stapt niet op ondanks ultimatum, Tahrirplein reeds bomvol

02-07-2013 18:51

Tegenstanders en aanhangers van de Egyptische president Mohamed Mursi zijn dinsdag opnieuw massaal de straten van Caïro opgegaan in verband met het ultimatum van oppositiegroep Tamarod (Rebellie), dat om 17.00 uur is verlopen.

Duizenden tegenstanders van Mursi hebben zich op het Tahrirplein verzameld, terwijl zijn medestanders op andere plekken in de hoofdstad betogen.

Tamarod, die achter de massale betogingen tegen Mursi zit, had de president tot het einde van de middag gegeven om op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Nu Mursi geen gehoor heeft gegeven aan de oproep, wacht hem een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid, was vooraf het dreigement.

Woensdag verloopt voor Mursi nog een ultimatum, dat mogelijk beslissender is voor zijn toekomst. Het leger van Egypte heeft gedreigd met eigen maatregelen als de president en de liberale oppositie het woensdag nog niet eens zijn.

18 doden

Bronnen binnen het leger meldden dinsdag dat het leger dan mogelijk de grondwet opschort, het parlement ontbindt en een raad instelt om het land tijdelijk te regeren.

Zondag demonstreerden miljoenen Egyptenaren tegen Mursi. De betogingen begonnen vreedzaam, maar later braken rellen uit.

Sinds zondag zijn daarbij zeker 18 mensen omgekomen. Honderden mensen zijn gewond geraakt.

Anp