Bladen

Philip Cocu imiteert Frank de Boer

31-07-2013 09:24

Wat hebben we deze woensdag op de laatste dag van juli te melden aan nieuws? Hier zijn de verhalen van deze dag.

Derksen stopt met roken bij VI

Vandaag stopt hij – na 36 jaar – bij weekblad VI. Johan Derksen gaat met pensioen. Derksen was de Hans Teeuwen van de sportjournalistiek. Net als de cabaretier rookte hij tegen alle regels in op z’n werkplek. Op zijn bureau stond altijd een doosje sigaren, en daar griste hij vaak in. De besnorde ex-voetballer stopt overigens niet helemaal met werken bij het voetbalweekblad. Derksen gaat zich buigen over de florerende boekensectie. Hij heeft tevens aangekondigd niet te gaan huilen als hij uitklokt vanmiddag, zoals Toine van Peperstraten, de Studio Sport anchor dat onlangs wel deed toen hij vertrok bij de NOS. De naar FOX transfererende sportpresentator brak toen hij zijn laatste afkondiging deed bij de publieke sportzender. ‘Ik denk dat de redactie blij is dat hij vertrekt’, zei hij in VI over zichzelf. Van Peperstraten noemde hij een ‘lulletje lampenkatoen.’

 Jannet Yellen wordt waarschijnlijk eerste vrouwelijk FED-president

Larry Summers en Jannet Yellen, de vice-president van de Amerikaanse centrale bank, strijden om de opvolging van Ben Bernanke, die vertrekt. Summers ligt slecht bij de bookmakers. Deze briljante, maar behoorlijk eigenwijze econoom stond in het midden van de jaren negentig aan de wieg van de deregulering van de banken die kon leiden tot de kredietcrisis. Daarnaast heeft hij een paar politiek incorrecte vlekjes op zijn cv. Hij moest aftreden als baas van Harvard University omdat hij vrouwen inferieure wetenschapsters noemde. Van dat soort provocaties houdt Obama, die hem moet benoemen, niet. De president gaat voor save, beweert New Yorker’s John Cassidy, de beste financieel economisch journalist van Amerika.

Kate Upton, omdat het kan (en moet)

Een aanleiding is er niet, maar het is nog een beetje zomer.  Dus. Kate Upton, de meest sexy vrouw op aarde, liep bh-loos door New York. Nou, ja gewoon omdat we de plaatjes hebben, heeft u ze nu ook.

Waarom liet Anthony Weiner zijn geslacht zien?

The New York Times legde de kwestie voor aan de beste shrinks in The Big Apple. Niemand snapt het. De verklaringen houden het midden tussen ‘een mentale afwijking, een verslaving of een minderwaardigheidscomplex dat al werd opgebouwd in Weiner’s vroege jeugd. Dr. Friedman zegt: ‘It’s almost as if a little child of 9 years were playing at being a politician and trying to hide something. The level of denial is so great, and it’s so incompatible with major responsibility, that the psychological puzzle is not only to find out why he’s doing the particular behavior, but why somebody would be functioning at such an uneven level.’

Oprah maakt weer winst

Een bedrijf leiden is iets anders dan een talkshow presenteren. Oprah Winfrey’s OWN was een rood bloedbad, maar draait eindelijk weer cashflow positief. De mediaonderneemster begint met aflossen van een lening.

Ultrarunner Leonie van den Haak traint voor 217 kilometer door Death Valley

Ze is een goedlachse blondine met oranje gelakte nagels. Léonie van den Haak (32) traint voor de meest uitputtende hardloopwedstrijd op aarde: 217 kilometer door Death Valley. Ze beschrijft de tocht als volgt in de papieren editie van de Volkskrant: ‘Met 40 graden begint de dag ‘koel.’ Na de eerste twintig kilometer krijg je blaren. Ook onder je teennagels als je pech hebt, dan laten ze los. Je prikt de blaren door, smeert er wat jodium op, talkpoeder erover heen, en tapet je tenen in om de boel bij elkaar te houden. De temperatuur klimt richting 50 graden. Blijven drinken is nu heel belangrijk. Nog urgenter: alle vloeistoffen binnenhouden. Dat lukt zeker niet altijd. Kotsen hoort erbij. Plas je wel genoeg? Als je nieren niet meer functioneren, moet je worden gehydrateerd via een infuus en ben je gediskwalificeerd.’ Vraag: waarom wil je dit? Antwoord: ‘Jezelf bewijzen dat je veel kan, veel meer dan je dacht. Dat is ultieme vrijheid.”

Philip Cocu is de Frank de Boer van PSV

Ja, leuke ploeg daar Eindhoven. Althans, als we afgaan op de Champions League kwalificatiewedstrijd tegen Zulte Waregem. Wat echt opviel zijn de gelijkenissen tussen de aanpak van Ajax trainer Frank de Boer en PSV coach Philip Cocu. Het zijn leeftijdgenoten, international-routiniers die hun gloriedagen beleefde bij Barcelona. De veertigers houden van verzorgd voetbal en geloven in ambitieuze jeugdspelers. Cocu is net als de Boer nog steeds one of thé guys. Net als zijn Ajax-collega spreekt de sierlijke middenvelder van weleer zijn jonge spelers aan in tedere verkleinwoordjes. De Boer noemde Lorenzo Ebicilio altijd ‘Lorrie’ en had het over ‘Chris als hij Christian Eriksen bedoelde. Cocu sprak over aanvoerder Georginio Wijnaldum als ‘Gigi’. Hij verkoos de 24-jarige middenvelder tot aanvoerder van de ploeg boven de verzuurde Zweed Ola Toivonen. (Dit wordt de Sulejmani van PSV, let maar op).

Cocu en de Boer hebben nog een overeenkomst: ze kampen met een luxeprobleem in het doel. Bij Ajax is een strijd gaande tussen Jasper Cillissen en Kenneth Vermeer, waarbij Vermeer de voorkeur krijgt, maar slechts met een vingertop voorsprong. Bij PSV knokken de Poolse international Tyton en Jeroen Zoet voor een plekje onder de lat. Soet was tegen de Belgen eerste keeper, omdat hij tijdens trainingen meer aanwijzingen gaf aan de jonge verdedigers, legde Cocu geduldig uit. De oefenmeester uit Eindhoven bleef net als De Boer een heer. Hij prees beide doelmannen, en gaf openlijk blijk van zijn twijfel. Dit beloven mooie potjes te worden. Bij PSV staan 11 jonge Nederlanders op het veld, bij Ajax iets minder jonge Nederlanders, want daar drijft het elftal op een kinderkamp vol jonge Denen, plus Christian Paulson, routinier op het middenveld. Deze competitie zal de slag worden tussen twee voetbalvrienden.

Ministerschap is opstapje naar vette baan

Balkenende en Bos cashten flink na hun minister (president) schappen door te gaan werken bij consultants. Ze zijn de meest prominente voorbeelden van een groep ex-ministers die meer zijn gaan verdienen na hun karig betaalde baantje als zijne excellentie.

‘Het kapitalisme is dood’

Ja, vrienden van de vrije markt, het kapitalisme moet snel op de divan gaan liggen. Het is moreel kapot, vindt Paul B Farell, columnist van Market Watch. Deze meneer is geen doorgeslagen communist, maar een bezorgde aanhanger van Adam Smith. Waar is de ziel van het kapitalisme gebleven, vraagt hij zich af. ‘Yes, capitalism is now morally corrupt, a dying economic religion, thanks to narrow, narcisstic behavior of thé Wall Street banning community.’

Twitter wil naar de beurs

Althans, daar zijn vage aanwijzigingen voor. Het kapitalisme is niet dood, het zit in ieder mens.