Binnenland

Advocaat: ‘De Roy van Zuydewijn is zonder bewijs veroordeeld’

13-08-2013 17:26

Gabriel Meijers, de advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn, noemt het vonnis dat vandaag tegen zijn cliënt werd uitgesproken “onbegrijpelijk.” Dat zegt hij in een reactie tegen ThePostOnline. De Roy van Zuydewijn kreeg vandaag een taakstraf van 100 uur opgelegd wegens het opmaken van een valse factuur. Zijn raadsman heeft inmiddels hoger beroep aangetekend. “En daarin verwacht ik alsnog vrijspraak, er is geen direct bewijs.”

Vervolgd zonder bewijzen

Volgens Meijers wordt De Roy van Zuydewijn vervolgd zonder harde bewijzen. “De rechtbank zegt dat het niet aannemelijk is dat iemand anders het heeft gedaan en stelt daarom De Roy van Zuydewijn in staat van beschuldiging. Ik heb de rechtbank erop gewezen dat het bovendien vervalste facturen zijn aangezien het logo dat gebruikt is niet de juiste is. De Amsterdamse rechtbank ging echter totaal niet in op mijn verdediging. ”

Meerdere valse facturen

“De ex-compagnon van De Roy van Zuydewijn is inmiddels veroordeeld, hij heeft meerdere valse facturen verstuurd. Mijn cliënt heeft dit nooit geweten. De rechtbank zegt nu niet te kunnen hardmaken dat zijn compagnon ook dit factuur verstuurd heeft.”

Onbegrijpelijke samenloop

Op de vraag of deze veroordeling volgens de advocaat past in het rijtje van de onlangs geopenbaarde feiten rondom De Roy van Zuydewijn, reageert hij als volgt: “Zo hard kan ik dat niet stellen. Maar het is verbazingwekkend dat iemand zonder bewijs wordt veroordeeld. Dat gebeurt nooit in een normale strafzaak. Mijn cliënt is twee keer eerder vervolgd zonder bewijs, maar dat heeft het OM toen geseponeerd. Het is een onbegrijpelijke samenloop bij dezelfde persoon.”