Buitenland

Heleen Mees maandag voor de rechter

16-08-2013 13:18

De Nederlandse Heleen Mees, die in New York woont, wordt van stalking en intimidatie beschuldigd en moet maandag voor de Amerikaanse rechter verschijnen. In Nederland is stalking, ofwel belaging, sinds 2000 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Dat gebeurde op initiatief van het vroegere D66-Tweede Kamerlid Boris Dittrich, die zelf ooit het slachtoffer werd van een hardnekkige stalker. Jaarlijks worden bij de politie duizenden stalkingszaken gemeld.

Drie jaar cel

In Nederland riskeren mensen die anderen stelselmatig belagen, lastigvallen, het leven zuur maken of hinderlijk volgen, een maximale celstraf van 3 jaar of een forse geldboete. Voordat het misdrijf onder het strafrecht viel, konden slachtoffers alleen via civiele procedures een straat- of contactverbod regelen om hun stalker van het lijf te houden.

Duizenden gevallen

Het aantal gevallen van stalking dat bij de politie wordt aangegeven, schommelt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds 2008 tussen de 3000 en 3500 per jaar. In combinatie met bedreiging komt stalking veel vaker voor, ongeveer 37.000 keer per jaar.

Meer mannen dan vrouwen

Voor stalking alleen registreert de politie jaarlijks ongeveer 2000 mannelijke en rond de 450 vrouwelijke verdachten. Het overgrote deel van de stalkers is meerderjarig. Ook onder degenen die worden verdacht van zowel bedreiging als stalking, zijn veel meer mannen (circa 25.000) dan vrouwen (tegen de 3000) en veel meer meerderjarigen dan minderjarigen.

Het percentage opgehelderde zaken varieert sinds 2008 tussen de 60 en 68 procent. Er worden procentueel gezien iets meer stalkingszaken dan zaken met bedreiging en stalking opgelost.

Lees ook:

Heleen Mees en hoe je goedbedoeld seksistisch bent

‘Heleen Mees kan met goed gedrag strafblad voorkomen’

TPO/ANP