Binnenland

PvdA Amsterdam Bijlmer: ‘Sinterklaas tegenhouden was Rosa Parks-moment’

30-10-2013 14:04

De politieke ophef over de aanwezigheid van zwarte pieten in Amsterdam-Zuidoost is wellicht wat voorbarig geweest. De voorzitter van de lokale winkeliersvereniging Amsterdamse Poort en de woordvoerder van het stadsdeel laten woensdag allebei weten dat er helemaal geen sinterklaasintocht op stapel staat in Zuidoost.

Naar aanleiding van de discussie in de stadsdeelraad, waar dinsdagavond een meerderheid van de politieke partijen een PvdA-motie tegen Zwarte Piet aannam, hebben ambtenaren van het stadsdeel woensdag ontdekt dat er helemaal geen vergunning is aangevraagd voor een intocht. De winkeliersvereniging heeft ook niet de intentie een intocht te organiseren.

Rosa Parks-moment

Voorbarig of niet, PvdA-fractievoorzitter-Zuidoost Narish Parsan noemt zijn motie om Sinterklaas dit jaar tegen te houden een ‘Rosa Parks-moment‘.

“We zijn niet tegen het Sinterklaasfeest. We vinden wel dat zwarte pieten niet meer van deze tijd zijn. Het doet heel veel mensen in Zuidoost pijn. Een intocht met alleen gekleurde pieten lijkt ons een goed idee. We begrijpen ook dat de stadsdeelvoorzitter daar over wil praten. Dus dat wachten we af.”

“Rosa Parks weigerde in 1955 haar plek in een bus af te staan aan een blanke medepassagier waardoor de hele rassenscheiding in Amerika onder de aandacht werd gebracht en uiteindelijk zo is verdwenen. De vergelijking is niet overdreven. Je moet hier de mensen op straat maar eens vragen wat ze ervan vinden”, laat hij aan RTV Noord Holland weten.

Parsan laat ook weten eens in gesprek te willen met PVV-aanhangers “en ze overtuigen dat het beter is om het Sinterklaasfeest aan te passen.”

ANP/TPO/RTVnh