Binnenland

Afwijzing vanwege huidskleur (‘neger’) was interne bedrijfsgrap

28-11-2013 13:08

De mail waarin een sollicitant voor een stageplek bij een Arnhems bedrijf werd afgewezen vanwege zijn huidskleur (‘neger’), was een interne bedrijfsgrap. Dat heeft directeur Mike de Wilde van het gelijknamige bedrijf in auto-elektronica donderdag via een woordvoerster laten weten. ‘Er was niets discriminerends mee bedoeld’, zegt de woordvoerster.

Een medewerker van het bedrijf verstuurde een interne mail aan zijn directeur per ongeluk ook aan de 23-jarige sollicitant.

Nadat het beledigende deel van de mail op Facebook was geplaatst, ontstond woensdag grote ophef.

De man die de ‘interne grap’ mailde, is woensdag op non-actief gesteld. Wat er met hem gaat gebeuren moet nog bekeken worden, laat het bedrijf weten.

Het bedrijf benadrukt dat de sollicitant niet over de juiste kwalificaties beschikte en daarom de stageplek niet kon krijgen. “Zijn huidskleur heeft daar helemaal niks mee te maken, hij was met elke huidskleur afgewezen.”

Omdat de man op grond van competenties is afgewezen, is een schadevergoeding niet in beeld volgens de directie.

“Er is excuus gemaakt voor de inhoud van de mail en voor de manier waarop die bij hem terecht is gekomen. Maar racisme of zoiets is niet aan de orde en daarvoor hoeft het bedrijf zich dus ook niet te excuseren”, meent de woordvoerster.

De sollicitant zegt dat hij aangifte van discriminatie heeft gedaan. De politie wil dat niet bevestigen en het Arnhemse bedrijf heeft daar ook via de politie nog niets van gehoord.

Anp