Doneer aan TPO
 

Regiezitting over zaak Joris Demmink van start gegaan

Oud-rechercheurs moeten getuigen

Door: , 14:48, 17 december 2013

Oud-rechercheurs moeten getuigen

Stichting De Roestige Spijker heeft dinsdag voor de rechter een getuigenlijst gepresenteerd tijdens een regiezitting te Utrecht. De rechtbank had eerder groen licht gegeven voor het horen van getuigen in de zaak Joris Demmink. Harro Knijff, advocaat van voormalig secretaris-generaal van Justitie Demmink, noemt de getuigenoproepen jammer: ‘Dit belemmert mij wel in enige mate.’

Joris Demmink word al sinds de jaren 90 in verband gebracht met misbruik van minderjarige jongens. Stichting de Roestige Spijker is van mening dat er nooit gedegen onderzoek is verricht naar deze beschuldigingen. Via verspreiding van de documentaire ‘Dutch Injustice‘, waarin Demmink centraal staat, hopen zij meer aandacht te genereren voor de zaak.

Bezwaar

Harro Knijff maakte in maart dit jaar schriftelijk bezwaar (pdf) omdat de documentaire de integriteit van zijn cliënt zou schaden.

Stichting de Roestige Spijker vroeg de rechter daarom om voorlopige getuigenverhoren. Zo kan worden bepaald of zij de documentaire bij een breder publiek onder de aandacht kunnen brengen.

Matthijs Kaaks, advocaat van de Roestige Spijker, heeft verzocht om zes getuigen naar voren te roepen. Onder deze getuigen bevindt zich (vermeend) slachtoffer ‘B’, die eerder anoniem een verklaring heeft afgelegd bij de Helsinki Comité in Washington.

Knijff liet weten dat Demmink graag wil weten wie deze anonieme getuige is maar Kaaks liet weten dat ‘B’ liever niet met naam en toenaam bekend wil worden.

Ook twee rechercheurs die betrokken waren bij het Rolodex-onderzoek werden door Kaaks voorgesteld. Destijds hebben deze rechercheurs een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen. Dit kan mogelijk een belemmering vormen in de verhoren.

Kaaks streeft er dan ook naar dat deze geheimhoudingsverklaringen worden opgeheven. ‘Openheid is het streven, ook aan de zijde van Knijff en het OM’. aldus Kaaks.

De rechtbank heeft inmiddels bepaald dat niet alleen de oud-rechercheurs maar ook twee oud-gevangenisdirecteuren en een oud-medewerkster van Demmink mogen worden verhoord. De getuigen worden waarschijnlijk in februari, maart en april gehoord.

Turkse jongens

Om de aangiftes van de Turkse jongens te ondersteunen is er verzocht om onderzoeksjournalist Klaas Langendoen en advocaat Eren Keskin op te roepen.

Ook worden drie getuigen met betrekking tot de dienstreis naar Engeland voorgesteld. De assistente van Joris Demmink zou zich daar hebben beklaagd over het feit dat zij afspraakjes moest regelen met minderjarige jongens.

Demmink zelf wordt in eerste instantie niet opgeroepen. Dit gebeurt mogelijk wel in een later stadium.

Turkije heeft inmiddels aan justitie laten weten geen informatie te hebebn dat Demmink in 1996 in Turkije was.

Lees meer over Joris Demmink.

 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace