Buitenland

Centraal-Afrikaanse Republiek ‘hoeft geen nieuw Somalië te worden’

18-01-2014 06:06

Door snel ingrijpen van de internationale gemeenschap kan nog worden voorkomen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) verandert in een mislukte staat zoals Somalië. Dat zei EU-commissaris Kristalina Georgieva (Internationale Samenwerking) vrijdag in een interview met persbureau Reuters.

Gebied vereist een flinke inzet

Georgieva bezocht de CAR al twee keer sinds het uitbreken van de crisis. De situatie is volgens haar slecht, maar nog niet hopeloos. “Het is nog geen Somalië, nog geen gebied van al-Qaeda, Al-Shabaab of Boko Haram”, stelde de bewindsvrouw. “Als we nu ingrijpen, gebeurt dat ook niet. Maar het zou een flinke inzet vereisen.”

Volgens Georgieva moet dan ook serieus worden gekeken naar de inzet van een VN-vredesmacht. Hulp vragen aan andere Afrikaanse landen kan volgens haar lastig zijn. “Dat komt door de complexe relatie tussen Tsjaad en de CAR”, aldus de eurocommissaris. Een VN-team verzamelde deze week getuigenissen waaruit bleek dat burgers uit Tsjaad betrokken waren bij het geweld in de ‘Centrafrique’.

(ANP)