VIDEO: Broertjes Mulder genieten van vrouwelijke aandacht

25-02-2014 18:20


De Olympische wintersporters zijn door minister-president Rutte gehuldigd in de Ridderzaal. Vlak voor het bezoek aan koning Willem-Alexander kregen media de kans kort met de sporters te praten. ThePostOnline schoot de gebroeders Mulder aan en brengt zowel goed als slecht nieuws: Het slechte nieuws: Ronald Mulder heeft een vriendin en zij maakt hem gelukkig. Het goede nieuws: Michel Mulder gaat heus nog reageren op alle lieve twitterberichtjes.

Leuke middag

Sjinkie Knegt vond het “wel leuk”,  zo’n dagje Ridderzaal. Meer niet? “Nee.” De bronzen shorttracker keek op zijn horloge, over enkele minuten moest hij nog even met de koning op de foto. Of we nog iets te vragen hadden. Nou, – hoopvolle studio sportvraag – dat is toch uniek, wat hij nu zoal meemaakt? “Ja.” Stilte. “Ja, ja. Leuke middag.”

Sjinkie zat in blauw colbert, grijze stoffen broek en legerschoenen op de eerste rij. Had ook niet gehoeven, die laatste mode van het NOC*NSF. Maar aan de andere kant: wat doet het er toe? Feestelijke huldiging, feestelijke kleding. Dat hoort er nu eenmaal bij. Sjinkie denkt van nature zo genuanceerd, dat we hem voor de eenvoud maar een nuchtere jongen noemen.

Clean Sweep is een Nederlands woord

Hij hoorde de felicitatiespeeches van Mark Rutte en Edith Schippers aan. Kern van hun verhaal: Nederland heeft grote wintersportnaties als Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk verslagen. Echt, dat is een geweldige prestatie; de sporters inspireren fans van alle leeftijden. Clean Sweep is een Nederlands woord. Eén woord. En buitenlandse sportliefhebbers wilden bij Oranje horen, wilden Oranje zíjn.  Net zo Oranje als Sven Kramer, Ireen Wüst, Bob de Jong en Sjinkie Knegt.

Rutte steeg in z’n enthousiasme boven zichzelf uit. “Bob de Jong, je deed voor de vijfde keer mee aan de Olympische Spelen en je veroverde voor de vierde keer een medaille. Ik zou dus willen zeggen: Bob, daar kun je mee thuis komen.”

Beleefdheidsregels schrijven in zo’n situatie formeel gegniffel voor, dat hielp.

Ridder

Schippers vond het een eer om te vertellen dat het de koning had behaagd alle gouden medaillewinnaars tot ridder in de orde van Oranje Nassau te benoemen. Tien keer sprak ze de beroemde behagingszin uit, want ook de coaches Kemkers en Orie kregen een lintje. Kramer en Wüst hadden deze titel al op zak, dus voor hen was een beeldje ontworpen. Na zo veel succes nemen de trofeeën een klein beetje in schoonheid af.  

Sjinkie Knegt moest het doen met een foto. Sjinkie naast de koning, dat was wel gekke bedoeling, ja. Maar ook wel leuk. Goed, wat kan je er nog meer van zeggen?

Hij keek weer op z’n horloge.

Niks meer te vragen.