Binnenland

‘Als ik weer fysiek word aangevallen moet ik ingrijpende keuzes maken’

11-04-2014 09:21

Een moslima zegt woensdagmiddag te zijn aangevallen in Eindhoven. Vanuit de islamitische gemeenschap klinkt bezorgdheid, terwijl anderen twijfelen aan de waarheid van het verhaal. ThePostOnline zocht contact met de vrouw en vroeg haar naar haar verhaal. Zij wil niet met haar echte naam geciteerd worden en wordt daarom Oem Hafsa genoemd (echte naam is bij redactie bekend).

Oem Hafsa, kun je vertellen wat er woensdagmiddag in Eindhoven is gebeurd?

“Ik ging met mijn acht maanden oude baby boodschappen doen. Ik had mijn auto een stuk van de supermarkt geparkeerd en liep die kant op. Een auto met daarin twee mannen reed langs en ze schreeuwden dingen als ‘Hup Holland’ naar me. Dat gebeurt vaker, ik liep gewoon door. Ik zag ze in de verte parkeren en mijn kant opkomen. Ze riepen: ‘jij daar, stoppen’ en kwamen op me af. Een van hen trok mijn gewaad naar achter en probeerde mijn sluier af te trekken. Dat lukte niet. Vervolgens sloeg hij hard op mijn schouder. De ander, die eigenlijk niets deed behalve toekijken, riep naar zijn maat dat ze moesten wegwezen, want ‘dadelijk komen haar soortgenoten eraan’. Ze renden naar hun auto en vertrokken.”

Er zijn mensen die dit zagen gebeuren. Niemand greep in?

“Het gebeurde op een rustig stukje op weg naar de supermarkt, niet voor de supermarkt zoals ik ergens las. Er waren twee oudere echtparen die het zagen gebeuren. Ik ben naar ze toe gegaan en heb gevraagd of ze mijn getuige wilden zijn. Ze reageerden ongemakkelijk en liepen weg, ze wilden er duidelijk niks mee te maken hebben.”

De situatie moet een behoorlijke impact hebben gehad.

“Ik vond het vooral erg eng vanwege mijn baby. In zulke gevallen verstijf ik, raak ik in shock. Ik had geen idee wat ze van plan waren, er schoot door mij heen dat ze misschien mijn baby wilden meenemen. Het enige waar ik aan kon denken was het vasthouden van mijn kinderwagen. Ik heb geen boodschappen meer gedaan en ben teruggegaan naar mijn auto. Daar kwam eigenlijk pas het besef van wat er gebeurd was.”

Amar Nejjar, de manager van de moskee waar jij vrijwilligerswerk doet, zei donderdag dat het niet de eerste keer is dat zoiets gebeurt en dat veel moslims bang zijn. Onderschrijf jij zijn angst?

“Er wordt vaak gescholden, maar dit was de eerste keer dat ik echt fysiek ben lastiggevallen. Zolang het bij schelden blijft zou ik het kunnen verdragen. Maar stel dat ik vaker fysiek wordt lastiggevallen dan zou ik mijn leven moeten veranderen. Ik leef een vrij leven, doe wat andere vrouwen ook doen. Maar als het weer gebeurt, dan zou ik toch nadenken wat ik met mijn kinderen wil. Mijn baby herinnert zich gelukkig niks, maar ik heb nog twee kinderen van vijf en acht jaar. Ik wil niet dat zij dit soort dingen meemaken. Misschien moet ik mijn kledingkeuze aanpassen als het weer zou gebeuren. Ik moet dan misschien ingrijpende keuzes maken en dat wil ik natuurlijk niet.”

Hoor je vaker verhalen van moslima’s die fysiek worden lastiggevallen?

“In Eindhoven gelukkig niet. Ik denk ook niet dat deze jongens uit Eindhoven komen, ze hadden een plat Limburgs accent. Maar twee vriendinnen van mij zijn donderdagmiddag weer uitgescholden bij de supermarkt door twee agressieve vrouwen. Zomaar. Dat gebeurt vaak.”

Op internet verschenen al snel berichten van mensen die niet geloven in jouw verhaal, die zeggen dat het een hoax is. Ze vinden het onder andere ongeloofwaardig dat niemand zich als getuige heeft gemeld. Wat doet dat met jou?

“Als mensen mij niet willen geloven, dan niet. Zoals ik al zei gebeurde het niet voor de supermarkt, maar op een rustig stukje terwijl ik onderweg was náár de supermarkt. Ik heb aangifte gedaan en het zou goed zijn als die jongens gepakt worden. En zo niet, dan staat het incident in ieder geval genoteerd.”

 

1/2 Op Dr.Cuijperslaan werd een gesluierde vrouw ergerlijkmishandeld, nadat haar niqaab werd afgetrokken. Daders twee blanke mannen.

 

De politie bevestigt dat de vrouw aangifte heeft gedaan en kan verder niks inhoudelijks over de zaak zeggen, zolang het onderzoek loopt.

 

Lees ook:
‘Gesluierde moslima aangevallen in Eindhoven’