TPOok!

 
avatar
   
Voetbal

F-Side: ‘Vijftig kwajongens gooien een fakkeltje op het veld’

Harde kern Ajax reageert op ophef na vuurwerkincident bekerfinale

Update: volgens Jan van Merwijk, stadiondirecteur van De Kuip, is er voor “60.000 euro aan schade“.

De bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax (5-1) werd zondagmiddag al na enkele minuten ontsierd door vuurwerk. Ajax-supporters gooiden nota bene richting hun eigen keeper Kenneth Vermeer een stortvloed aan fakkels, wat een levensgevaarlijke situatie opleverde. De scheidsrechter staakte tijdelijk de wedstrijd. Edwin van der Sar tijdens en Frank de Boer na afloop spraken er schande van. De F-Side, de harde kern van Ajax, reageert vandaag middels een statement op de website en lijkt zich van geen kwaad bewust.

“De F-Side is groot geworden met vuurwerk. Honderdduizendklappers en fakkels waren eerder regel dan uitzondering in de Meer. Nooit gewonden, nooit gezeik. Toch was er een hoge pief bij de FIFA die vond dat vuurwerk niet meer mocht. Vuurwerk werd verboden. Staantribunes trouwens ook. Kritische spandoeken. Vlaggen. Roken. Bier. Beleving.”
“De Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg die heel VAK410 een stadionverbod wil opleggen. Eric, mocht je meelezen: je partijgenoot Ivo houdt de hand boven het hoofd van een vieze vuile kinderverkrachter en je andere partijgenoot Fred, ingehuurd om criminaliteit te bestrijden, is niet vies van een dealtje met Amsterdamse penoze. Maar betreft het voetbalsupporters, dan is ineens alles mogelijk. Straffen, stadionverboden, snelrecht, niets is te gortig voor de politici, voetbalanalytici en de ‘pet-en-sjaalsupporters’ om “dat tuig” af te stoppen.”

“Ok, misschien was het allemaal niet heel erg handig getimed. Vermeer staat toch in die goal en de wedstrijd is al bezig. Doe het voor het eerste fluitsignaal en je hoort er niemand over. Maar buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd. Er is geen geweld gepleegd, er is niets gestolen, er zijn geen gewonden. Feitelijk hebben vijftig kwajongens een fakkeltje op het veld gegooid. Ondertussen annexeert Poetin de Oekraïne, sterven er elke dag duizenden kinderen een hongerdood en stelen bankdirecteuren je rekening leeg. Maar ja, een beetje vuurwerk op het veld is natuurlijk belangrijker dan al die echte problemen. Wordt tijd dat men zich eens gaat druk maken om echte zaken in plaats van zich en masse op te winden over een pyroshow.”

De hele verklaring van de F-Side vindt u hier.

Update: verklaring van Jan van Merwijk, stadiondirecteur De Kuip.

“Uiteraard kan de controle van supporters verder worden opgeschaald, maar de vraag is of dat wenselijk is.” Dat stelde algemeen directeur Jan van Merwijk van voetbalstadion De Kuip maandag. De bekerfinalewedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle in dat stadion werd zondag stilgelegd nadat supporters brandend vuurwerk hadden gegooid. Ruim 30 supporters werden opgepakt.

“Een aantal lieden hebben dit willens en wetens meegenomen en gebruikt. Als mensen zo kwaadwillend zijn is daar moeilijk wat tegen te doen”, stelde Van Merwijk voor de microfoon van NOS Langs de Lijn.

“Supporters horen zich normaal te gedragen. Ik wil er niet naartoe dat we de beveiliging moeten gaan opschalen voor dit soort incidenten.”

Van Merwijk zegt niet uit te sluiten dat mensen het vuurwerk van tevoren het stadion al binnen hebben gebracht. Ook zou het volgens hem door een groep die buiten het stadion stond over de hekken gegooid kunnen zijn. Hij zei verder dat het vuurwerk tegenwoordig steeds kleiner wordt. Daardoor zou het ook kunnen zijn dat supporters het mee naar binnen hebben kunnen nemen, ondanks de controles. “Wij hebben alle mensen gecontroleerd die binnenkomen.”

Hij zegt dat ook De Kuip gaat onderzoeken hoe het vuurwerk in het stadion terecht kon komen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.