Journalist De Winter zeer intensief gevolgd

03-06-2014 09:53

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter wordt nog veel intensiever door overheidsdiensten in de gaten gehouden dan tot nu toe bekend was. Dit blijkt uit documenten die in handen zijn van De Winter.

In de documenten staat onder meer dat de journalist in januari door een beveiliger van de Dienst Bewaken & Beveiligen is waargenomen voor de deur van het pand van de dienst in Den Haag, waar melding van is gemaakt. Volgens De Winter zat hij daar gewoon een column te tikken en heeft hij nooit gemerkt dat de beveiliger hem signaleerde.

De journalist is erg geschrokken. In maart kwam al naar buiten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie, naar later bleek ten onrechte, gegevens van De Winter hebben verspreid, waaronder zijn adres.

Volgens De Winter ik zijn vrijheid van meningsuiting kennelijk genoeg reden om hem nauwlettend in de gaten te houden. “Ik schrik daar van. Ik wist niet dat we al zo ver zijn.”

De verspreidde gegevens die in maart aan het licht kwamen, zaten bij een waarschuwing aan medewerkers van politie en aan beveiligers van het ministerie. Daarin stond dat De Winter “vermoedelijk werkt aan een artikel c.q. reportage over de beveiliging van instanties en overheidsdiensten”.

Voor zijn onderzoek zou hij “mogelijk proberen om met niet-correcte legitimatie terreinen of gebouwen binnen te komen”.

Voor die laatste angst bij het ministerie is ook een ‘aandachtsvestiging’ uitgegaan voor de Nuclear Security Summit (NSS), de nucleaire top die in maart in Den Haag werd gehouden. “Dit met het oog op de NSS en de mogelijkheid die deze betrokkene (De Winter, red.) zou kunnen aangrijpen om zijn vak uit te voeren”, valt te lezen in de documenten.

Vanuit politiekringen kreeg De Winter indertijd ook te horen dat hij beter geen persaccreditatie voor de NSS kon aanvragen. De Koninklijke Marechaussee wilde niet dat hij over de top schreef.

De secretaris van de NVJ, de vereniging voor journalisten, noemt het ernstig dat de onderzoeksjournalist als een halve crimineel wordt afgeschilderd. “Dan ga je je afvragen waar de politie mee bezig is. Zijn ze de symptomen aan het bestrijden of zijn ze bezig de problemen die hij aankaart op te lossen.”