Maleisië doet 47 jaar oude Hendrix-hoes in de ban

06-06-2014 14:53

Bijna 47 jaar na het verschijnen van de plaat heeft de Maleisische overheid het Jimi Hendrix-album Axis: Bold as Love in de ban gedaan. Aanleiding is de hoes, waarop de Amerikaanse gitarist en zijn bandleden als de hindoegod Vishnu staan afgebeeld.

“We hebben geen bezwaar tegen de muziek, zolang die maar niet wordt verpakt in een hoes met de afbeelding van Vishnu”, verklaarde een woordvoerder van het Maleise ministerie van Binnenlandse Zaken tegenover de nieuwssite Malay Mail Online. De woordvoerder zei dat de Maleisische overheid actie onderneemt tegen alles wat religieuze gevoelens zou kunnen kwetsen, ongeacht of het om het christendom, boeddhisme, hindoeïsme of de islam gaat.

Axis: Bold as Love, dat eind 1967 verscheen, was het tweede album van The Jimi Hendrix Experience en bevat onder meer de bekende Hendrix-songs Little Wing en If 6 was 9. Curieus is in dit geval dat de in 1970 overleden gitarist bij verschijnen van Axis: Bold as Love zelf ook al niet erg blij was met de hoes, maar om een andere reden.

Hendrix had verzocht om een hoes waarop zijn Indiaanse achtergrond tot uiting zou komen. Illustrator Roger Law begreep het echter verkeerd en verstond ‘Indiaas’, wat leidde tot de Vishnu-afbeelding die later nog op talloze posters de wereld over zou gaan.

(BuzzE)