Mexico verbiedt naam iPhone

06-06-2014 12:48

Er zal in Mexico voorlopig niet meer geadverteerd worden voor de iPhone. Het instituut voor industrustrieel eigendom heeft een slepende zaak tussen Apple en iFone, een Mexicaans internetbedrijf dat het patent op de naam al in 2003 registreerde, in het voordeel van iFone beslist. De telefoniebedrijven uit het Midden-Amerikaans land moeten advertenties en aanbiedingen voor de iPhone direct schrappen.

De iPhone mag wel nog in Mexico verkocht worden, weet Reuters. Apple blijft hierdoor buiten schot, maar de providers moeten wel onmiddelijk stoppen met reclame maken. Een civiele procedure ligt nu op de loer, waardoor er een eis van een enorme schadevergoeding zou kunnen komen: meer dan een miljard euro. De advocaat van iFone meent dat op grond van de patentwet het bedrijf recht heeft op zeker 40 procent van de verkoopprijs aan het publiek van de diensten die verkocht zijn onder de naam iPhone.

iFone heeft 500 werknemers en heeft een jaaromzet van circa 4 miljoen euro. Het bedrijf is eigendom van Édgar Kuri Slim, een neef van Carlos Slim, eigenaar van Telmex, het machtigste telecombedrijf in Latijns-Amerika.

(BuzzT)