Binnenland

LAKS roept docenten op om ‘genadezesje’ te geven

09-06-2014 16:58

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, bij u beter bekend als LAKS, heeft docenten opgeroepen een oogje toe te knijpen bij leerlingen die nét op een paar tienden dreigen te zakken. Het LAKS wil daarmee voorkomen dat leerlingen op een wel heel zure manier terechtkomen in het sociaal leenstelsel, dat in september 2015 ingaat.

‘Doe de genadezes!’

“Het is belachelijk dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen”, vindt LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman. Momenteel worden van bijna tweehonderdduizend eindexamenkandidaten de eindexamen nagekeken. Degene die slagen ontkomen nog aan het sociaal leenstelsel, de leerlingen die zakken en volgend jaar pas hun diploma halen komen behoren automatisch tot de eerste groep sociaal-leenstelstel-studenten.

Het LAKS vermoedt dat dat per student tot een schuld van ongeveer dertigduizend euro zal leiden. “We doen een oproep aan alle docenten in Nederland: hou deze scholieren uit de hoge studieschulden en deel de genadezes uit!”, aldus Lutterman.

ANP/TPO