Opstelten doet oproep aan prostituees

12-06-2014 11:44

Prostituees en hulpverleners rond de seksbranche worden opgeroepen signalen van mensenhandel, dwang en uitbuiting anoniem te melden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Meld Misdaad Anoniem lanceerden donderdag in Amsterdam een nieuwe campagne om deze doelgroep te bereiken.

Meld Misdaad Anoniem, het telefoonnummer 0800-7000 waar je melding kunt maken van misstanden, richtte zich eerder vooral op bezoekers van prostituees. In de nieuwe campagne worden sekswerkers en klanten onder meer benaderd via banners op sekssites als Kinky, Hookers en Sexjobs.

Voor hulpverleners worden in samenwerking met tien grote gemeenten en de politie bijeenkomsten georganiseerd waarin het melden van misstanden aan de orde komt. Ook zijn er informatiebrochures ontwikkeld om slachtoffers van mensenhandel gemakkelijker te kunnen herkennen.

In de praktijk zijn slachtoffers vaak zo angstig dat ze zelf geen aangifte durven te doen. “Daarom is hulp uit de omgeving van prostituees onmisbaar”, zegt projectleider Annemarie van der Burg. “Signalen zoals een prostituee die niet weet waar haar paspoort is of een tweekamerappartement waar tien jonge Oost-Europese meisjes wonen, zijn belangrijk om te melden.”

(ANP)