Weten & Tech

Feedly opnieuw slachtoffer van DDoS als afpersingsmethode

13-06-2014 13:25

RSS-dienst Feedly ligt opnieuw onder vuur. Het is de derde DDoS aanval die de dienst deze week te verduren krijgt in wat een grootschalige poging tot afpersing lijkt te zijn. Over de eerdere aanvallen berichtten we eerder deze week al, maar nadat de dienst weer online kwam, ligt ze nu weer plat door een hernieuwde poging de reader op de knieën te dwingen. Feedly, het toevluchtsoord voor menig nieuwsvolger na het einde van Google Reader, maakte gisteren bekend dat de ‘Denial of Service’ aanvallen het werk waren van criminelen die het bedrijf proberen af te persen. Zij zouden met de aanvallen stoppen als er geld wordt overgemaakt.

Het team slaat de handen ineen met andere slachtoffers. In de nacht van dinsdag op woensdag was bijvoorbeeld de dienst Evernote eveneens uit de lucht. Men heeft uiteraard ook de autoriteiten ingeseind. In Evernote’s geval hadden de problemen eveneens te maken met DDoS-aanvallen, en ook muziekdienst Deezer had het te verduren. Onduidelijk is of ook deze andere partijen afgeperst worden.

Veel hinder

DDoS aanvallen veroorzaken veel hinder bij zowel aanbieder als gebruiker. Veel journalisten klagen nu dat ze hun feeds niet meer bij kunnen houden, hetgeen een luxe-probleem lijkt, maar DDoS-aanvallen zorgen ook regelmatig voor opstoppingen in het betalingsverkeer.

De aanvallen zijn notoir moeilijk af te weren en ING moest vorig jaar nog toegeven dat men een tijd bezig was aanvallen af te slaan. Clouddienst Cloudflare kreeg begin dit jaar  de grootste DDoS tot dan toe te verduren, waardoor veel sites die de dienst juist gebruiken om beter bereikbaar te blijven te kampen hadden met hun bereikbaarheid. Een Catch22, want individueel zijn de onderliggende sites sowieso minder goed ‘beschermd’ tegen een dergelijke aanval.