Smeergeldaffaire rond broer Roemeense president

20-06-2014 09:04

De broer van de Roemeense president Traian Basescu is donderdag opgepakt op verdenking van het aannemen van smeergeld. Dat maakten Roemeense aanklagers bekend. De regering liet daarop weten dat de president zou moeten opstappen.

De broer van de president, Mircea Basescu, nam naar verluidt zo’n 250.000 euro aan. Hij zou hebben beloofd druk uit te oefenen om een maffiabaas aan een lichtere celstraf te helpen. Aanklagers willen de rechter vrijdag om toestemming vragen Mircea Basescu nog 30 dagen vast te houden in afwachting van een rechtszaak. De broer van de president ontkent overigens smeergeld te hebben aangenomen.

Ook de president wordt met de zaak in verband gebracht, maar zegt van niets te weten. Toch ziet de regering Basescu liever vertrekken. “Het aftreden van de president zou een logisch gebaar zijn om alle druk op de rechterlijke macht weg te nemen”, aldus een verklaring van de regering, die overigens wordt geleid door de politieke aartsrivaal van president Basescu: premier Victor Ponta.

(ANP)