Libië kiest parlement

25-06-2014 09:10

Libië moet woensdag een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen, terwijl het land verscheurd is sinds de dood van dictator Muammar Kaddafi in 2011. Stammen betwisten elkaar in grote delen van het land, jihadisten maken het noordoosten onveilig en een generaal, Khalifa Hafter, voert met zijn manschappen op eigen houtje een strijd om het noordoosten, waarmee hij zegt het land te redden.

In 2012 werden er al verkiezingen gehouden voor een voorlopige volksvertegenwoordiging, het Algemeen Nationaal Congres. Het enthousiasme voor democratie was groot na een dictatuur van meer dan 40 jaar. Maar het congres heeft weinig tot niets kunnen ondernemen om een staatsmacht op te zetten in het uitgestrekte olierijke land van slechts 6 miljoen inwoners.

Nu hebben zich 1,3 miljoen minder mensen laten registreren als kiezer dan in 2012. Anderhalf miljoen kiezers kunnen nu kiezen uit meer dan 1600 kandidaten, onder wie 138 vrouwen, voor de samenstelling van het Congres van Afgevaardigden van 200 zetels. Een groot probleem voor de nieuwe volksvertegenwoordigers is dat de belangrijkste bron van inkomsten van Libië, de uitvoer van olie, door de twisten vrijwel stilligt.

(ANP)