Nauwere samenwerking EU en ex-sovjetlanden bezegeld

27-06-2014 10:34

De Europese Unie heeft vrijdag de nauwere samenwerking met Oekraïne, Georgië en Moldavië bezegeld. De Europese leiders en de leiders van de drie voormalige Sovjetrepublieken ondertekenden in Brussel de nodige documenten tijdens een plechtige ceremonie.

Voor Oekraïne, dat in de clinch ligt met Rusland, zette president Petro Porosjenko zijn handtekening. Hij gebruikte daarvoor de pen die eigenlijk bedoeld was voor de geplande ondertekening eind vorig jaar. Porosjenko’s voorganger Viktor Janoekovitsj weigerde toen echter op het laatste moment het verdrag te ondertekenen. Hij zocht in plaats daarvan toenadering tot Rusland. Die stap veroorzaakte een politieke omwenteling in Oekraïne en leidde tot een crisis die nog steeds niet is opgelost.

In maart versterkten de EU en Oekraïne hun onderlinge banden al met een akkoord over nauwere politieke samenwerking. Met de ondertekening juist toen wilde de EU haar solidariteit met het Oekraïense volk betuigen, aldus Europees president Herman Van Rompuy. Dat akkoord maakt deel uit van het uitvoerige associatieverdrag, dat vrijdag is ondertekend.

De intensievere samenwerking tussen de EU en de ex-Sovjetrepublieken is Moskou een doorn in het oog. Rusland vreest de dupe te worden en aan invloed te verliezen door de verdere politieke en economische toenadering van de drie landen tot het westen.

Rusland heeft dan ook woedend gereageerd op de ondertekening van het associatieverdrag tussen De Europese Unie en Oekraïne. Hoewel de beslissing het soevereine recht van Oekraïne is, zal de stap volgens onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin “ernstige consequenties” hebben.

(ANP)