Boer krijgt verwaarloosde veestapel niet terug

07-07-2014 12:51

Een veehouder uit het Zeeuwse Rilland heeft via een rechtszaak tevergeefs geprobeerd zijn 247 runderen terug te krijgen. De beesten werden vorige maand voor een tweede keer door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weggehaald omdat hij niet goed voor ze zorgde.

Volgens de rechter is “een verantwoorde terugkeer” niet mogelijk omdat hij weigert de maatregelen te treffen die daarvoor nodig zijn, blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van maandag.

De boer was in maart in het vizier gekomen van de NVWA-controleurs. Zij troffen meerdere dieren aan die kreupel of anderszins ongezond waren. In de hokken lagen losse en scherpe delen, drinkbakken waren beschadigd. De runderen hadden een tekort aan mineralen en vitaminen. Met inzet van een peloton mobiele eenheid werd het vee in april weggehaald.

De boer stapte naar de rechter en die gaf de boer in mei het voordeel van de twijfel en de ruimte om alsnog verbeteringen door te voeren. De dieren moesten terug.

Bij hercontrole in juni bleek de situatie echter onvoldoende verbeterd. De boer voederde de runderen nog steeds muf, deels rot en schimmelig hooi, verontreinigd met blik en plastic. De boer had geen dierenarts geraadpleegd en in de stal waren nog steeds scherpe uitstekende delen aanwezig.

De NVWA besloot de runderen mee te nemen en elders onder te brengen. Opnieuw werd de mobiele eenheid ingezet.

Om zijn vee terug te krijgen, moet de boer nog voldoen aan twee voorwaarden: de dieren voederen met vers krachtvoer en het verwijderen van de scherpe delen in de stal.

“Verzoeker heeft ter zitting stellig volhard die maatregelen niet te zullen treffen. Met die houding maakt verzoeker zelf een verantwoorde terugkeer van zijn runderen naar zijn bedrijf onmogelijk en ontbreekt de ruimte de teruggave te gelasten”, concludeerde de rechter maandag.

(ANP)