Lege mobiel verboden op vluchten VS

07-07-2014 07:13

Als de batterij van uw telefoon sneller leegloopt dan Gordon op televisie over zijn huidproblemen, kunt u hem beter thuis laten als u binnenkort naar de VS vliegt. Reizigers van bepaalde directe vluchten naar de Verenigde Staten mogen hun mobiele telefoon of andere apparaten namelijk niet langer mee het vliegtuig in nemen als ze niet zijn opgeladen.

Dit heeft de Amerikaanse transportveiligheidsdienst zondag bepaald. De reden voor het weigeren is de angst dat de apparaten gebruikt worden als bommen.

Vorige week kondigde de VS al aan dat ze verscherpte veiligheidsmaatregelen nemen op bepaalde buitenlandse luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken. Terroristische groepen in Jemen en Syriƫ die gelieerd zijn aan al-Qaeda, hebben gedreigd met aanslagen. Zij zouden werken aan bommen die geen metaal bevatten.

Op sommige buitenlandse luchthavens moeten reizigers daarom hun telefoon, laptop of tablet aanzetten bij het inchecken. Als de batterij dan niet vol is, mogen de apparaten niet mee aan boord. iPhones en Samsungs van het type Galaxy worden extra gecontroleerd. Ook wordt scherper gelet op schoenen. Op welke vliegvelden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika de maatregelen gelden, is niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse regering is bang dat jihadisten met Europese paspoorten proberen bommen aan boord van Amerikaanse of Europese vliegtuigen te brengen. Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syriƫ en Irak om mee te doen aan de jihad, meldde de AIVD maandag.

(ANP/TPO)