Nieuws

‘Rutte verantwoordelijk voor gezondheid hongerstakende premier’

16-07-2014 06:42

Volgens de Arubaanse vicepremier Mike de Meza zijn premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) verantwoordelijk voor de gezondheid van minister-premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is. Eman verwijt de Nederlandse regering dat ze Aruba willen dwingen de begroting van 2014 aan te passen.

De Meza zei dinsdagavond (lokale tijd) dat hij zich zorgen maakt dat Eman moet worden opgenomen in het ziekenhuis of fysieke schade oploopt door zijn hongerstaking. Dat deed hij nadat de Arubaanse ministerraad overlegde met gouverneur Fredis Refunjol over de ontstane crisis. Daarbij is geen akkoord bereikt. Eman was bij de gesprekken niet aanwezig, omdat hij daar niet meer toe in staat is.

De Meza eist dat er woensdag een akkoord komt zodat Eman zijn staking kan beƫindigen. Omdat te bereiken moeten volgens hem Rutte en Plasterk meer doen om de crisis op te lossen. Hij deed een beroep op hen om te zorgen dat Eman niet hoeft te sterven voor zijn overtuigingen.

Gouverneur Refunjol heeft dinsdag de broer van Eman uitgenodigd voor een gesprek en hem op het hart gedrukt dat Mike Eman moet gaan eten. De minister-president van St. Maarten, Sarah Wescott-Williams, is dinsdagavond op Aruba geland om haar solidariteit te betuigen aan Eman.

ANP