Nieuws

‘Resolutie Veiligheidsraad over vliegramp’

21-07-2014 07:12

De VN-Veiligheidsraad stemt mogelijk maandag over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Volgens westerse diplomaten heeft de Australische VN-delegatie een ontwerpresolutie opgesteld.

Australië liet de ontwerpresolutie dit weekend circuleren. In de tekst wordt geëist dat alle landen meewerken aan pogingen vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de vliegramp, waarbij het land 28 burgers verloor. Ook wordt gesteld dat op een “respectvolle, waardige en professionele” manier moet worden omgegaan met de lichamen van de slachtoffers.

Verder worden alle partijen, vooral de pro-Russische rebellen, opgeroepen volledige medewerking te verlenen aan de internationale autoriteiten. Ook verbiedt de resolutie manipulatie van de rampplek. Verder wordt opgeroepen de zwarte dozen van het Malaysia Airlines-vliegtuig onmiddellijk te overhandigen.

Of de resolutie het haalt is de vraag. Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad en heeft nog een reeks aanpassingen in de tekst geëist. De Russen zouden onder meer eisen dat wordt gesproken over het “ogenschijnlijke” neerschieten van het toestel. Ook zouden verwijzingen moeten worden geschrapt naar gewapende groepen en het manipuleren van bewijs.

Volgens de diplomaten hebben de andere 14 leden van de Veiligheidsraad geen bezwaren tegen de resolutie. Zo schreef de Franse VN-ambassadeur Gerard Araud zondag op Twitter dat snel gehandeld moet worden, “voordat het bewijs is vernietigd.”

Ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is maandag vermoedelijk in New York. Hij vertrok zondag naar de Verenigde Staten voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. De bewindsman zoekt meer steun voor een spoedige berging van de lichamen en om de onderste steen boven te krijgen.

ANP