Doneer aan TPO
 

Boycot Rusland goed voor voedselbanken

Door: , 11:54, 11 augustus 2014

De voedselbanken in Nederland zouden wel eens enorm kunnen profiteren van de Russische boycot op groenten en fruit uit ons land. Dit meldt De Stentor.

Tomaten, paprika’s en komkommers die Rusland niet meer in mogen, kunnen wellicht binnenkort verspreid worden onder arme gezinnen. Voedselbank Nederland en tuindersorganisatie LTO zijn hierover in gesprek.

“Als we uit Den Haag en Brussel toestemming krijgen om overtollige producten uit de markt te halen, vinden we het een sympathiek idee om ze aan de voedselbanken te schenken,” stelt Nico van Ruiten van LTO Glaskracht.

Tekorten

Voedselbankbestuurslid Salomon Querido vult aan: “Groenten en fruit kunnen we nooit genoeg krijgen. Het zou vreselijk zonde zijn om die te vernietigen of te gebruiken als veevoer.” De voedselbanken kampen al geruime tijd met tekorten aan groente en fruit, aldus Querido.

Over de praktische uitvoering wordt nog nagedacht. Er wordt mogelijk een website geopend waar tuinders overtollige pallets kunnen aanmelden, waarna de dichtstbijzijnde voedselbank de goederen kan ophalen.

Opkopen

Ook consumentenorganisatie Boerenfluitjes heeft een plan: Zij wil overtollige groenten opkopen voor de voedselbanken. “Als boeren hun overschotten gratis weg moeten geven, staan ze straks zelf vooraan in de rij bij de voedselbank”, zegt initiatiefneemster Ester van Aalst. Als genoeg Nederlanders meedoen aan de actie, wil ze later deze week – tegen kostprijs – de eerste vrachtwagen vol komkommers of paprika’s gaan ophalen.

 
 
   

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties