Binnenland

Idee Van Doorn voor ‘vrijwilligersgroep’ niet nieuw

12-08-2014 16:18

Rumoer rondom Arnoud van Doorn, ex-gemeenteraadslid in Den Haag en lid van de extremistische Islamitische Partij van de Eenheid.  Hij wil een ‘vrijwilligersgroep’ oprichten om ‘moskeeën en onze mensen te beschermen tegen extreemrechts tuig’, twitterde hij dinsdag. De ex-PVV’er – onder meer veroordeeld voor het dealen van drugs aan minderjarigen – wil dit ‘uiteraard netjes binnen de kaders van de wet’ doen ‘en zeker niet om te provoceren’. Het idee is niet nieuw maar het is de vraag wat zijn intenties zijn.

Op zijn Facebook schrijft hij verder:

Hij twittert verder dat hij al 70 aanmeldingen heeft. “Als de politie het niet doet, doen we het zelf.” Zondag liep een anti-ISIS-demonstratie in de Schilderswijk uit de hand toen tegendemonstranten met stenen begonnen te gooien. De ME moest ingrijpen om een confrontatie tussen de twee groepen te voorkomen.

Idee niet nieuw

Het idee van Van Doorn is niet nieuws. Joods Nederland beschermt zichzelf al jaren met de stichting Bij Leven en Welzijn (Blew). Sinds 1983 geeft de stichting  gevraagd en ongevraagd advies aan Joods Nederland. Naast de beveiliging van synagogen, scholen, Joodse evenementen en instellingen, geeft BLEW advies over veiligheidsaspecten bij (nieuw-)bouw en geeft de organisatie voorlichting aan jongeren over veiligheid en weerbaarheid. Het is echter nog maar de vraag of het initiatief van Van Doorn zo onschuldig is als hij het doet voorkomen.

Want wie vertegenwoordigt Van Doorn?

De vraag is echter wie Van Doorn nou eigenlijk vertegenwoordigt. Op zijn Twitter-account geeft hij zich ten onrechte uit als raadslid. De Partij van de Eenheid zit met één zetel in de gemeenteraad. Fractievoorzitter Abdoe Khoulani is onderwerp van onderzoek door het Openbaar Ministerie omdat hij zich lovend uitliet over terreurorganisatie ISIS. Ook hoopt hij op een ‘Tsunami van Allah’ voor Israël en verwerpt hij homoseksualiteit.Het is daarom nog maar de vraag wat de werkelijke intenties van Van Doorn zijn.

Van Doorn was telefonisch niet bereikbaar. Op Twitter meldt hij in Turkije te zijn.