Buitenland

Londen achterhaalt identiteit moordenaar James Foley

24-08-2014 12:23

De Britse geheime diensten hebben de identiteit vastgesteld van de Britse jihadist die ervan wordt verdacht een Amerikaanse journalist in Syrië te hebben onthoofd. Dat hebben hoge regeringsbronnen bevestigd, schrijft The Sunday Times. De bronnen hebben niet gezegd wie de man is. 

De gemaskerde man met een Londens accent, die onder andere strijders bekend zou zijn als ‘jihadist John’, was afgelopen week te zien in een gruwelijke propagandavideo van Islamitische Staat (IS).

Andere Britse media meldden zaterdag al dat zij de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary verdenken, een rapper genaamd L Jinny. Op YouTube staan enkele nummers van hem, zoals Overdose, Flying High en Dreamer.

Bary verliet vorig jaar zijn woning van een miljoen pond (circa 1,25 miljoen euro) in het westen van Londen om in Syrië te gaan vechten.

Hij twitterde eerder deze maand een foto van zichzelf waarop hij een afgehakt hoofd vasthoudt.

Bary is de zoon van een in Egypte geboren militant die vastzit vanwege een terrorismeaanklacht, en in afwachting is van zijn proces.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij honderden mensen omkwamen.

Het groepje Britten dat in Syrië gevangenen zou vasthouden, werd The Beatles genoemd door hun gevangenen.

Ook de afzonderlijke leden kregen Beatle-namen: John, Paul, George en Ringo.

Anp

http://youtu.be/QkvWTgj98-4