Binnenland

Boek ex Hollande desastreus voor president Frankrijk

04-09-2014 15:08

De publicatie van het boek van de ex van de Franse president François Hollande, Valérie Trierweiler, is volgens Franse media desastreus voor hem. De twijfel die over zijn links leiderschap is gerezen, wordt door Trierweilers beweringen in Merci pour le moment (Bedankt voor dit moment) versterkt. Ze ruïneert Hollandes gekoesterde imago een heel gewone en bescheiden man te zijn. 

Ex-partner Trierweiler “ontmaskert de gewone man Hollande”, net nu een deel van zijn Socialistische Partij (PS) vreest dat de leider eigenlijk een rechtse voorman is.

Ze beschrijft de nadagen van haar verhouding met Hollande, die in januari strandde toen hij anderhalf jaar de tweede socialistische president van Frankrijk sinds 1958 was.

Hollande etaleerde zich in de verkiezingscampagne als een gewone en bescheiden man die het linkse gedachtegoed door dik en dun trouw blijft.

Zijn ex beschrijft hem als een man die verzot is op luxe en neerkijkt op mensen van eenvoudige komaf, inclusief Trierweilers familie.

Trierweiler schetst ook een beeld van een besluiteloze president die zijn taken niet aan kan.

Sommige commentatoren vinden Trierweilers boek een misplaatste wraak op Hollandes affaire destijds met een actrice. Trierweiler zou het aanzien van de president en daarmee de steunpilaren van de democratische samenleving uit rancune beschadigen, aldus een commentaar donderdag in het weekblad Le Nouvel Observateur.

Anp