Nieuws

Onderzoek naar politie Ferguson

05-09-2014 06:44

De Amerikaanse minister Eric Holder (Justitie) laat onderzoek doen naar het functioneren van de politie in de stad Ferguson. De aanleiding is het wantrouwen tussen inwoners en politiemensen, berichtten Amerikaanse media vrijdag.

Het onderzoek moet uitwijzen of agenten van het korps structureel over de scheef gaan. Onderzoekers nemen onder meer het gebruik van geweld door agenten en de behandeling van gedetineerden onder de loep, zei de minister donderdag.

Onder de 54 agenten in de stad bevinden zich 4 zwarte politiemensen. De bevolking van Ferguson bestaat echter voor het grootste deel uit Afro-Amerikanen. Uit statistieken blijkt dat zij bij verkeerscontroles vaker worden gecontroleerd en opgepakt dan blanken.

Inwoners van de stad gingen in augustus massaal de straat op nadat een zwarte jongen was doodgeschoten door een agent. De spanning liep zo hoog op dat de noodtoestand werd uitgeroepen en troepen van de Nationale Garde op de been werden gebracht. Naar de dood van de jongen loopt al een onderzoek.

ANP