Binnenland

Nederlandse filmindustrie wil downloaders ‘opvoeden’

08-09-2014 08:41

Mensen die illegaal films downloaden op internet, moeten een brief of mail krijgen waarin ze worden gewezen op hun gedrag. Dat wil de Nederlandse filmindustrie, zo meldt de NOS.

“De consument moet worden opgevoed. Die moet begrijpen dat het niet mag”, aldus René van Turnhout, directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks en voorzitter van branchevereniging NVPI Video. Hij wijst erop dat het illegaal downloaden in ons land nog steeds toeneemt.

In Groot-Brittannië en Denemarken worden door afspraken tussen de overheid, de filmindustrie en internetproviders al miljoenen brieven en mails verstuurd naar internetters die illegaal films kijken. Op basis van hun IP-adres is geconstateerd dat ze uit illegale bron downloaden.

De Nederlandse industrie wil Nederlanders ook op die manier aanpakken. Volgens Turnhout kan zo’n mededeling er als volgt uitzien: “We hebben geconstateerd dat u geprobeerd hebt om films uit illegale bron te bekijken. Makers van films moeten ook hun geld verdienen om te kunnen leven. We verwijzen u naar de volgende legale alternatieven.”

De Tweede Kamer praat op 24 september met staatssecretaris Teeven van Justitie over het illegaal downloaden. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden heeft al Kamervragen gesteld om te polsen hoe Teeven tegen het Britse model aankijkt.