Nieuws

‘China stuurt 700 militairen naar Zuid-Sudan’

10-09-2014 08:14

China zendt 700 militairen naar Zuid-Sudan om daar olievelden te beveiligen, meldde de zakenkrant Wall Street Journal. De krant baseert zich op een woordvoerder van de president van Zuid-Sudan, dat in een burgeroorlog is verwikkeld.

Het invliegen van het Chinese infanteriebataljon duurt enkele dagen. De troepen worden gelegerd in de deelstaten Eenheid en Boven-Nijl. China is de grootste investeerder in de Zuid-Sudanese oliesector. Het zou de eerste keer zijn dat het land gaat deelnemen aan een VN-vredesmissie. Afgelopen jaar zond Peking al wel een veiligheidseenheid naar de missie in Mali die onder leiding staat van Bert Koenders.

China drong er afgelopen maand al bij de strijdende partijen in het jonge Afrikaanse land op weer te gaan praten. President Salva Kiir staat er lijnrecht tegenover de gewezen vicepresident Riek Machar. In december brak een bloedige strijd uit tussen de dominerende stammen van het in juli 2011 onafhankelijk geworden land. In de machtsstrijd tussen Kiir van de Dinka-stam en Machar van de rivaliserende Nuer-stam zijn tal van mensen gedood en al zeker 1,5 miljoen Zuid-Sudanezen op de vlucht geslagen.

Circa 5 procent van de Chinese olie-invoer kwam uit Zuid-Sudan toen alles nog rustig was in het land. Het Chinese staatsoliebedrijf heeft een belang van 40 procent in de ontwikkeling van de olievelden in het Afrikaanse land.

ANP