Buitenland

Video: Politiechef Ferguson zegt sorry

26-09-2014 08:07

De baas van de politie in het Amerikaanse Ferguson, waar het al tijden onrustig is nadat de zwarte, ongewapende tiener Michael Brown door een blanke agent werd doodgeschoten, heeft in een videoboodschap zijn excuses aangeboden.

Thomas Jackson zegt in de video onder meer dat hij het vreselijk vindt voor de ouders van Brown, dat zij hun zoon kwijt zijn. Ook zegt hij dat het hem spijt dat de dode jongen na het voorval niet sneller van straat is gehaald.

Verantwoordelijk

Jackson stelt verder dat de manier waarop de politie met betogers omging, niet de juiste is. “Het recht van samenscholing en protest is wat de politie juist moet beschermen, ” aldus de politiechef. “Als iemand vreedzaam van dat recht gebruik maakte en boos is om het harde ingrijpen, trek ik mij dat aan en voel ik me verantwoordelijk.”

Armbandjes

Terwijl de politiechef excuses uit, gaan agenten in de staaat Missouri, waar Ferguson ligt, inmiddels de straat op met armbandjes waarop te lezen valt: “Ik ben Darren Wilson”. Wilson is de agent die de tiener dood schoot.

Ferguson Police Chief Tom Jackson’s Urgent Announcement from Devin James Group on Vimeo.