Buitenland

Bericht uit Raqqa: Jezidische slavinnen voor het hogere IS-kader

18-10-2014 17:46

De serie Berichten uit de Islamitische Staat is gebaseerd op gesprekken met bloggers van de website Raqqa is Being Slaughtered Silently . De belangrijkste contactpersoon voor ThePostOnline is Abou Ibrahim die dagelijks rapporteert over de gang van zaken in IS-gebied en in het bijzonder over zijn thuisstad Raqqa. Vandaag meldt Abou Ibrahim dat, in tegenstelling tot vorige berichten, er wel degelijk sprake is van de aanwezigheid van Jezidische slavinnen in Raqqa. Een zaak waar wel geruchten over waren maar die nu definitief bevestigd wordt. Later zal ThePostOnline in haar serie “Berichten uit de Islamitische Staat” nader over deze zaak berichten. Het persbericht van Raqqa is Being Slaughtered Silently luidt als volgt:

“Nadat IS streken in het noorden en noordwesten van Irak bezette waarin Jezidi gemeenschappen woonachtig zijn, en zij daar haar heerschappij vestigde, is ze al snel ertoe overgegaan Yazidi vrouwen op te jagen en te arresteren. Ze richtte zich daarbij met name op nog ongetrouwde, i.e. verondersteld maagdelijke vrouwen onder hen.

“Deze vaak nog jonge meisjes werden verdeeld onder de IS strijders die in de strijd hadden meegedaan. De strijders dwongen de meisjes met hen te trouwen. En als ze dan de islam zou hebben aangenomen zouden ze bij hen blijven. Maar het kon ook zomaar zijn dat een andere strijder haar van de eerste strijder overnam. En zo werd menig meisje van strijder tot strijder overgedragen. Een verschrikkelijk lot”.

Naar Raqqa gebracht

“Een aantal van die meisjes zijn naar Raqqa gebracht, in kleine aantallen, ten gerieve van het hogere IS kader. Bewust werden de meisjes niet naar het centrum van de stad gebracht omdat de tamtam snel gaat en wij overal onze activisten hebben die IS in de gaten houden. Bovendien hebben wij ook contacten binnen IS. De meisjes werden in eerste instantie naar het platteland gebracht, zoals naar de plaatsjes Tel Abyad en Ayn Isa. Zo probeerde het IS kader in Raqqa de zaak geheim te houden voor de Raqqanen. Maar middels onze mensen kunnen wij nu de aanwezigheid van de Jezidi vrouwen bevestigen”.

PR-woordvoerder van IS, Abou Mohammed al Adnani, verklaarde dat de ontvoering van de meisjes gerechtvaardigd wordt door een fatwa, die IS onlangs uitvaardigde. Het IS-tijdschrift Dabiq maakt er ook melding van. IS-veiligheidsofficieren verklaren desgevraagd dat de vrouwen, als ze zich bekeren, beter af zijn als moslima’s. Op de vraag waarom ze niet behandeld worden als joden en christenen, namelijk dat ze dan een aparte belasting betalen, de djizja, wordt gezegd dat Jezidis beschouwd worden als duivelsaanbidders en daarom geen aanspraak kunnen maken op de zelfde positie als joden en christenen. “Ze zijn het laagste in rang en mogen daarom verhandeld worden als slaven”.