TPOok!

 
Binnenland

Ministerie wilde Joop van Rijn uit de krant houden

Hoofdredacteur AD heeft nu 'spijt van niet vermelden familieband'

Het AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn afgelopen dinsdag niet te publiceren. De vader van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid beklaagde zich over de zorg voor zijn dementerende echtgenote in een Haags verpleeghuis. “De urine loopt langs haar enkels,” zo zei hij onder meer.

Familieband geschrapt

Nadat bleek dat het AD niet van zins was de publicatie terug te trekken, is hoofdredacteur Christiaan Ruesink indringend gevraagd er dan niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging, zo schrijft de Volkskrant. Ruesink bevestigt dat dit er oorspronkelijk wel bij stond. De familieband werd uit het artikel geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven over de zorg voor zijn moeder.

Privacyeffecten

Het ministerie van VWS wil niet uitgebreid op het relaas van Ruesink reageren. Stephan Koole, oud-AD-redacteur en nu directeur voorlichting van het ministerie: “Ons is om commentaar gevraagd. Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en hem gevraagd na te denken over de privacyeffecten van de vermelding dat het om de vader van de staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Er zijn geen verwachtingen gewekt over een interview.”

Spijt

Ruesink zegt nu spijt te hebben van zijn keuze. “Maandagavond om negen uur stonden we voor de afweging. We hadden een mooi, menselijk interview met twee mannen die een maatschappelijke kwestie aan de kaak stellen. Een echt AD-verhaal. Het verhaal helemaal uit de krant houden, was geen optie. We konden het brengen met vermelding van de familieband, of zonder die vermelding en de dag erop een interview met Martin. Ik koos optie twee. Met de wijsheid van nu had ik voor de eerste optie moeten kiezen”.

Geen misstanden

In het televisieprogramma Pauw ontkende voorzitter Heleen Dupuis van de Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) dat er misstanden zijn in de aangesloten verzorgingshuizen. Dupuis, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD, stelde dat het bij het verhaal van de moeder van de staatssecretaris gaat ‘om beelden en niet om feiten’. Volgens haar heerst bij WZH ‘geen structurele puinhoop’, hoewel zij geen verklaring had voor de stijging van het aantal klachten van 125 (in 2012) naar 227 (in 2013).

De klacht van Joop van Rijn is naar haar mening ‘onjuist’.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.