Buitenland

Luchtramp dreigt door Russische straaljagers

11-11-2014 09:26

De Russische straaljagers die regelmatig onaangekondigd opduiken, zouden wel eens een nieuwe luchtramp kunnen veroorzaken. Dit schrijft De Telegraaf. Al meerdere keren is op het nippertje een botsing tussen vliegtuigen voorkomen.

Dat blijkt uit analyses van veertig recente incidenten met MiGs, Sukhois en Tupolevs. De vliegtuigen zetten na opstijgen van hun bases in de Russische federatie alle transponders uit, waardoor geen waarschuwingssignalen meer worden gegeven. Hierdoor blijven de straaljagers lange tijd onzichtbaar voor andere vliegtuigen.

Het gevaarlijkste incident tot nu toe was op 3 maart van dit jaar, toen een supersonische Sukhoi Su-24-verkenner van de Russische luchtmacht een Deense Boeing 737 dreigde te doorboren.

Nadat beide cockpitbemanningen op minder dan negentig meter afstand oogcontact hadden, zwenkte de Rus pas scherp af. De Boeing van Scandinavian Airlines (SAS), met 132 passagiers aan boord op weg naar Rome, was iets eerder opgestegen vanaf luchthaven Roskilde bij Kopenhagen.