Binnenland

PvdA: discriminatie en racisme veel harder aanpakken

25-11-2014 09:23

Het kabinet moet discriminatie en racisme veel harder aanpakken. Er moet prioriteit aan gegeven worden door de politie en de daden moeten gelijk worden gesteld aan misdrijven als straatroven, overvallen en woninginbraken. Hiervoor pleit PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

“We mogen niet langer tolereren hoe mensen op straat of via de sociale media worden beschimpt om hun huidskleur, hun geloof of hun seksuele geaardheid”, aldus Marcouch, die zijn pleidooi vanmidag zal houden tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Marcouch zou het liefst zien dat discriminatie en racisme gaan vallen onder de zogeheten high impact crimes. Dergelijke misdrijven vallen onder het topprioriteitenbeleid van minister Ivo Opstelten. “Zeker nu dit soort laffe uitingen via de sociale media zo breed verspreid worden, kunnen we wel spreken van high impact crimes. De impact van racisme en discriminatie op het slachtoffer is net zo heftig als de impact van een overval of een inbraak.” Hij doelt hierbij onder meer over de racistische reacties onlangs op een selfie van voetballer Leroy Fer met enkele andere donkere voetballers.

“We kunnen niet langer tolereren dat deze vorm van haat onbestraft blijft”, zo stelt Markouch tegen NU.nl. Het gaat hem niet zozeer om hardere straffen, maar om een doeltreffendere aanpak en meer veroordelingen.

Bij een veroordeling moet de rechter bovendien de mogelijkheid krijgen daders een confrontatiestage op te leggen bij de groep die zij hebben gediscrimineerd. Dit zou de bewustwording vergroten.