Binnenland

‘Zorgconflict kan einde kabinet betekenen’

17-12-2014 06:41

Het conflict over de weggestemde zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan escaleren tot een kabinetscrisis, zo vreest het kabinet. De drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden.

Woensdagochtend zal volgens ingewijden de Senaatsfractie bijeen komen voor overleg. PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA)  zouden daarbij aanwezig zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal minister Schippers zich later ook aansluiten.

Volgens bronnen rond de coalitie is in het crisisberaad afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA’ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt direct al een kabinetscrisis.

Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.

Lees ook:

Wetsvoorstel inperking vrije artsenkeuze sneuvelt in Senaat dankzij muitende PvdA’ers

In beeld: Diederik Samsom dinsdag 16 december 2014 om 15.49 uur