Buitenland

Weer zwarte tiener VS doodgeschoten door politie

24-12-2014 09:44

In het Amerikaanse Berkeley in de staat Missouri, nog geen 4 kilometer van Ferguson, is een 18-jarige tiener doodgeschoten door een agent. De jongen werd doodgeschoten bij een aanhouding. Hij en zijn vriend zouden hebben voldaan aan een signalement van twee overvallers.

Situatie rondom aanhouding

Update: De Huffington Post sprak met een jongen die beweerde met Martin bij de aanhouding aanwezig te zijn geweest, maar trok dat ‘interview’ later weer in omdat de bron onbetrouwbaar bleek.

De precieze toedracht blijft daarmee vooralsnog erg onduidelijk.

Volgens de moeder van het slachtoffer is zijn vriendin wel ter plaatse, maar zij wil vooralsnog niet met verslaggevers spreken.

Wapen

Martin zou een pistool hebben gericht op een agent, toen deze op hem en zijn vriend afliep, liet een politiewoordvoerder weten. Het is juist dit vuurwapenbezit dat nu onderdeel is van een felle discussie. Getuigen spreken niet over de aanwezigheid een wapen, en velen kunnen zich niet voorstellen dat de jongen in het licht van de gebeurtenissen de afgelopen maanden een vuurwapen zou trekken tegenover een agent.

Demonstranten

Er hebben zich inmiddels zo’n honderd demonstranten verzameld bij het tankstation waar het voorval plaats vond.

https://www.youtube.com/watch?v=UqDkm2Usdsg

Controverse rondom lied over Michael Brown

Ondertussen heeft de politie in de regio ook de handen ook vol aan een oplaaiende controverse rondom een lied dat gezongen zou zijn tijdens een feest van een gepensioneerde agent. De korpsleiding in LA veroordeelde het nummer, waarin de gedode tiener wordt bespot direct en stelt een onderzoek in.

In Ferguson, vlak bij de plaats waar Antonio Martin nu is neergeschoten werd in augustus van dit jaar de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent. Die handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging en werd niet vervolgd voor zijn actie.