Binnenland

Nederland gebukt onder sneeuwval

27-12-2014 13:51

Het dak boven een Albert Heijn XL in Tilburg is zaterdagmiddag op een paar plekken ingezakt, doordat er veel sneeuw op het platte dak lag. Medewerkers en het winkelend publiek waren uit voorzorg geëvacueerd uit het gebouw aan de Jan Heijnsstraat. Het is één van de vele sneeuw-gerelateerde berichten vandaag. Zo kampt ook de Winter Efteling met de sneeuwval die met name in het zuiden van het land voor problemen zorgt.

Efteling deels afgesloten

Een deel van het pretpark is uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Door de sneeuw zijn veel paden onbegaanbaar geworden. Ook ligt er veel sneeuw op de bomen in het Sprookjesbos en daken van verschillende gebouwtjes, en ‘we willen niet dat iemand dat op zijn hoofd krijgt’ aldus een woordvoerster. Het pretpark is bezig de paden sneeuwvrij te maken, maar doordat het blijft sneeuwen is dat lastig. De Efteling sluit om 18.00 uur, twee uur eerder dan normaal.

Schaatsbanen dicht

In Brabant zijn de schaatsbanen in Prinsenbeek en Oisterwijk zaterdagmiddag ontruimd vanwege de zware sneeuwval. In Oisterwijk is een deel van het gebouw ingestort. Daarbij raakte niemand gewond, meldden de hulpdiensten in Noord-Brabant.

Verkeer: files

In het midden en zuiden van het land heeft het verkeer zaterdag flink last van de sneeuw en dat houdt voorlopig nog wel even aan. Aan het einde van de ochtend stond ongeveer 35 kilometer file op de snelwegen. Op het hoogtepunt, rond 08.00 uur, was dat 50 tot 60 kilometer. ,,Dat is allemaal toe te schrijven aan de sneeuw. Op een normale zaterdagochtend staat er 0 kilometer file. En dit gaat nog wel even door, hier zijn we niet een twee drie van af”, aldus de ANWB.

Op meerdere plekken schaarden vrachtwagens met aanhangers. Zo stond een truck overdwars op de A27 bij Gorinchem, tussen Utrecht en Breda, waardoor alle rijstroken dicht moesten. Achter het ongeluk ontstond meer dan 10 kilometer file. De A15 was dicht bij het knooppunt Benelux tussen Ridderkerk en Rozenburg. De N59 werd afgesloten bij Oude Tonge, op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. Ook rond Eindhoven waren er veel problemen. Verder staan er files doordat mensen hun snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden.

Treinverkeer

In het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen door de winterse omstandigheden. Volgens de NS wordt het treinverkeer weer voorzichtig opgestart, maar de NS waarschuwt reizigers voor vertraging en uitval van treinen. Uit voorzorg was de dienstregeling al gehalveerd. Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging, zo melden busbedrijven Arriva en Connexxion. De spoorproblemen in het zuiden werken ook door in het treinverkeer van en naar België. Zo heeft de Thalys tot anderhalf uur vertraging. Door een probleem met een bovenleiding op de hogesnelheidslijn kunnen de Thalystreinen maar op één spoor rijden. Ook de Beneluxtreinen tussen Brussel en Amsterdam rijden niet op tijd.

Kane stopt

Te midden van al het sneeuwgeweld meldt de Haagse rockband Kane op te houden met bestaan. Dat hebben zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen, de overgebleven bandleden, zaterdag bekendgemaakt. In een verklaring op zijn website schrijft Kane dat de groep ‘op de laatste pagina’ van een ‘fantastisch avonturenboek’ is aangekomen. “Voor nu is het uit. Het boek dicht”, aldus Woesthoff en Van Leeuwen.

Kane werd opgericht in 1998. De band brak een jaar later door met het nummer Where do I go now? De groep won in 2000, 2001 en 2004 een MTV Award. Vorig jaar nam de groep een pauze. Die blijkt nu definitief. “Nu een jaar verder, voelen we geen behoefte meer om een nieuw album op te nemen of nog live het podium op te gaan. We hebben gezegd wat we wilden zeggen, langer dan we hadden durven voorspellen”, schrijven Woesthoff en Van Leeuwen.

Lees ook

Gruwelijke winter komt